Provincie Zuid-Holland

Persbericht

22-10-2003
Noodherstel brug in N 475 Ouderkerk aan den IJssel

De provincie Zuid-Holland gaat per direct onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de brug in de N475. Ook worden er maatregelen getroffen om te voorkomen dat er meerdere vrachtwagens tegelijk over de brug rijden. De brug verkeert momenteel in een dermate slechte staat dat het niet langer verantwoord is het zware vrachtverkeer zonder versterking over de brug te sturen.

Uit onderzoek is gebleken dat de brug zodanig is verzwakt dat de veiligheid niet langer kan worden gegarandeerd. De provincie vreest dat zonder versterking het gebruik van de brug door te zwaar beladen vrachtwagens tot calamiteiten kan leiden. Aanvankelijk was het de bedoeling de brug af te sluiten voor vrachtverkeer of een aslastbeperking in te stellen. Beperking in aantal en gewicht van het vrachtverkeer over de brug stuit maatschappelijk op grote weerstand. De Provincie Zuid-Holland wil op korte termijn een nieuwe brug bouwen. Zolang de nieuwe brug er niet is, moet de huidige nog wel gebruikt kunnen worden, ook door zwaar vrachtverkeer. Vandaar dat de schade nu hersteld wordt.

Door het aanbrengen van extra ondersteuningen onder de brug en het herstellen van aangetaste palen, worden de zwakste plekken van de brug versterkt. Met het plaatsen van een tijdelijke
verkeersregelinstallatie en een suggestiestrook op de brug wordt voorkomen dat er twee vrachtwagens tegelijkertijd op de brug rijden en dat de vrachtwagens teveel aan de zijkant van de brug rijden. Hierdoor kan ook het zware vrachtverkeer de huidige brug nog enige tijd blijven gebruiken. In november zijn de werkzaamheden afgerond.

Het verkeer kan enige overlast ondervinden van de werkzaamheden. Zo zijn er enkele volledige afsluitingen van circa 15 minuten. Voor het overige kan het verkeer normaal doorgang vinden tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.
De verwachting is dat eind 2004 de bestaande brug door een nieuwe is vervangen.