Gemeente Leiden

Persbericht

Leiden Stad van Vluchtelingen: publicatie Alle dagen Feest!

Publicatiedatum: 10 oktober 2003

Woensdag 22 oktober 2003 om 16:30 uur neemt de voorzitter van de 3 Oktobervereniging, de heer Piet van Sterkenburg het boekje Het is alle dagen feest in Leiden in ontvangst.

Dit boekje wordt hem overhandigd door Jan Laurier, voorzitter van de werkgroep Leiden, Stad vanVluchtelingen.

Locatie: Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1 te Leiden.

Het kalender-boekje Het is alle dagen feest in Leiden! met als ondertitel: Feest- en gedenkdagen uit verschillende landen en culturen is een uitgave van Stichting Leiden, Stad van Vluchtelingen

Deze uitgave is georganiseerd in samenwerking met het Centrale Orgaan opvang asielzoekers Leiden, Stichting Vluchtelingenwerk Leiden, de gemeente Leiden en de Leidse Welzijnsorganisatie.

Nadere toelichting

Alleen in Leiden wonen al meer dan 200 nationaliteiten. Deze verschillende nationaliteiten hebben allen hun eigen feest- en herdenkingsdagen, die steeds opnieuw worden gevierd of herdacht. Wat is nu precies de achtergrond van deze dagen, wat wordt er gedaan, welke gebruiken en rituelen zijn er, maar vooral: wat betekenen deze dagen voor de mensen zelf?

Feesten, herdenkingen, rituelen en gebruiken zeggen vaak veel over een bepaalde cultuur. Ze zijn daarom bij uitstek geschikt voor jong en oud om op een interessante en leuke manier meer over een andere cultuur te weten te komen. Gezien deze achtergrond en de hoeveelheid aan verschillende nationaliteiten die in Nederland en zeker ook in Leiden leven, is een boekje over al deze verschillende feestdagen, rituelen een goede manier om informatie te krijgen over andere culturen.

Het is alle dagen feest in Leiden! is dus een zeer passende titel.

Het boekje besteedt niet alleen aandacht aan de feesten en feestdagen van vluchtelingen en migranten, maar ook van Nederlanders en Westerse minderheden die in Leiden leven.

Het boekje Het is alle dagen feest in Leiden! is opgezet aan de hand van de jaarlijkse kalenderdagen. Per dag zijn de verschillende feesten, herdenkingen en rituelen -met het land waar zij worden gevierd- aangegeven. Daarnaast worden feesten, rituelen e.d. die jaarlijks verspringen apart weergegeven met een kalender voor de komende vijf jaar. Het is alle dagen feest in Leiden! is vlot geschreven en voorzien van mooie illustraties, zodat het voor jong en oud toegankelijk is. De informatie wordt ondersteund door interviews.

Instanties zoals scholen, bibliotheken en instellingen die met verschillende doelgroepen werken worden benaderd om het boekje af te nemen.

Het boekje kost in de winkel EUR 10,00 en in de voorverkoop tot 31 oktober 2003 EUR 7,50.

Deze pagina is gewijzigd op 10-10-2003