Ingezonden persbericht

EPN opent inschrijving Telemedicine Stimuleringsprijs 2003

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag, 17 juni 2003 - EPN opent vandaag de inschrijving voor de Telemedicine Stimuleringsprijs 2003. Het doel van de prijs is het stimuleren van telemedicine-toepassingen in het bestaande zorgaanbod.

Het is de tweede keer dat de aanmoedigingsprijs wordt uitgereikt. Dit jaar wordt de prijs mogelijk gemaakt door KSYOS. De Telemedicine Stimuleringsprijs is deze keer bestemd voor (een idee voor) een innovatief ict-product dat de reguliere gezondheidszorg verandert, dat het contact tussen patiënt/zorgconsument en zorgverlener centraal stelt en ondernemerszin in de zorg stimuleert. Het is belangrijk dat het idee/product nog niet is toegepast in de praktijk. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ict-zorgtoepassing, een nieuwe werkvorm als gevolg van ict-gebruik of een organisatieverandering door ict.

De prijs heeft 2 fasen. In de eerste fase wordt het product dat de prijs wint - indien nodig - geprofessionaliseerd. In de tweede fase wordt het product toegepast in de reguliere praktijk en wordt onderzocht of het een positieve bijdrage levert voor gebruikers, zorgverleners én patiënten en of het de kostenefficiency en de zorgkwaliteit verbetert. Nadat de bijdrage van het product in de praktijk is bewezen, wordt in samenspraak met producent, gebruikers en beleidsmakers een prijs voor het product vastgesteld. Dit KSYOS-traject is een inmiddels beproefd traject en vertegenwoordigt een waarde van ¤ 15.000,-.*)

De inzendingen worden onder meer beoordeeld op de centrale positie van de patiënt/zorgconsument en een betere communicatie tussen de patiënt/zorgconsument en de zorgverlener, het opbouwen van draagvlak bij gebruikers, de mogelijkheid om de inzet van het resultaat in het primaire zorgproces op efficiëntie te meten en de mate waarin een reëel vergoedingsmodel mogelijk is. De volledige set van criteria en een deelnameformulier is per 17 juni 2003 te vinden op www.epn.net/tmprijs/index.htm.

De termijn voor inzendingen sluit op 15 augustus 2003. EPN beoordeelt de inzendingen en wordt hierbij (op persoonlijke titel) terzijde gestaan door het Comité van Aanbeveling, bestaande uit drs. W.J. Deetman, de heer Johan G. Beun en prof.dr.ir. Th. de Vries.

Telemedicine is het op afstand toepassen van zorgdiensten met gebruikmaking van ict gericht op het primaire zorgproces. EPN stimuleert telemedicine omdat het een bijdrage levert aan een kwalitatief betere zorg en de patiënt/zorgconsument centraal stelt. Telemedicine kan in alle fasen van het zorgproces een rol spelen, van preventie en diagnose tot behandeling en thuiszorg. Omdat telemedicine-projecten het zorgproces centraal stellen is de patiënt/zorgconsument veel meer dan nu het geval is in staat zijn eigen zorgproces te sturen. Telemedicine levert bovendien een directe bijdrage aan het oplossen van knelpunten n de zorg. Doordat nieuwe werkvormen als telemonitoring en telediagnose mogelijk zijn, komt er bijvoorbeeld meer arbeidscapaciteit in de zorg ter beschikking. Omdat de patiënt/zorgconsument in staat is meer zelf te doen nemen de wachtlijsten af.

De EPN Telemedicine Stimuleringsprijs wordt uitgereikt tijdens de bijeenkomst van het Platform Telemedicine op donderdagmiddag 23 oktober 2003 vanaf 14:00 uur ontvangst in Perscentrum Nieuwspoort.


*) Alle inzendingen voor de Stimuleringsprijs worden bovendien gescreend door Kenniswijk BV in Eindhoven, om te zien of zij in aanmerking komen voor co-financiering door middel van een Kenniswijk-subsidie. Ook niet-prijswinnaars kunnen zo dus hun inzending wellicht toch 'verzilverd' zien. Kenniswijk BV is de motor achter Kenniswijk.
Over EPN - Platform voor de Informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN voert onderzoek uit, steunt projecten, publiceert en organiseert bijeenkomsten over ict en samenleving.

Contactpersoon voor de media:
Arthur van Buitenen
Senior Programmamanager EPN
Tel: 06 - 51358848 / 070 - 4277622
Email: arthur.vanbuitenen@epn.net

Tel. bureau EPN: 070 - 4277622
Website EPN: www.epn.net

Op www.epn.net/tmprijs/index.htm leest u meer over de Telemedicine Stimuleringsprijs.