Katholieke Universiteit Nijmegen

Boodschap aan de kerken? Het maatschappelijk belang van godsdienst en kerken en de rol van de overheid hierbij

Datum 23-10-2003

Tijd van 13:30 tot 17:30 uur

Organisatie KASKI

Plaats Aula Katholieke Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2

Soort Evenement symposium


Beschrijving
Heeft de huidige samenleving een boodschap aan kerken, of anders gesteld, hoe denken wij op dit moment over het maatschappelijke belang van godsdienst en levensbeschouwing? En dient de overheid dit belang te bevorderen en waar nodig te faciliteren? Hoe verhoudt zich dit dan tot de scheiding van kerk en staat?

Deze vragen komen aan de orde in het middagsymposium ter gelegenheid van het afscheid van de huidige directeur van het KASKI dr. Leo Spruit. Door het onderzoek op velerlei terrein dat het KASKI in opdracht van kerken, confessionele maatschappelijke organisaties en overheid verricht, is ons instituut de afgelopen decennia bij voortduring gestoten op de grote veranderingen die plaatsvinden in het religieuze veld. In snel tempo zijn de vertrouwde zuilen goeddeels verdwenen, en zijn de kerken in Nederland gewone organisaties in de maatschappij geworden en in omvang sterk gekrompen.

Anderzijds wordt recent van verschillende kanten op het belang van godsdienst als bron van sociaal en moreel kapitaal gewezen: als middel tot integratie en gemeenschapszin, als basis voor waarden en normen, als motivatie voor het geven van geld en tijd, als identiteit voor het nieuwe Europa, als vorm van psychische weerbaarheid, e.a.. Onderzoeken laten keer op keer zien dat kerkgangers een groot deel van het vrijwilligerswerk en het geven aan goede doelen voor hun rekening nemen.

Al met al is het een goed moment om de maatschappelijke betekenis van de religieuze en levensbeschouwelijke sector en de mogelijke betrokkenheid in dit verband van de overheid op de agenda te plaatsen, in de hoop aldus een bredere discussie hierover te bewerkstelligen.

Als aanloop tot het symposium heeft het KASKI over deze thematiek een opinie-onderzoek gehouden onder een representatieve steekproef van Nederlanders. Daarnaast zijn een aantal interviews gehouden met vertegenwoordigers uit kerken, overheid, maatschappelijke organisaties en wetenschap. De resultaten van opiniepeiling en interviews zullen worden gepresenteerd door dr. Ton Bernts van het KASKI. Aansluitend op zijn betoog zullen twee vertegenwoordigers vanuit overheid en kerken hun reactie geven op de gepresenteerde onderzoeksgegevens. Vanuit de overheid zal reageren prof. mr. Erik Jurgens, lid van de PvdA en vice-voorzitter van de Eerste Kamer. Vanuit de kerken komt een reactie van mgr. drs. Ad van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam en bisschoppelijke referent voor kerk en samenleving. Dagvoorzitter van het symposium is dr. José Sanders van het KASKI.

Aansluitend op het symposium is de receptie waarbij u onder het genot van een borrel persoonlijk afscheid kunt nemen van dr. Leo Spruit. Contactpersoon dr. Ton Bernts
E-mail info@kaski.kun.nl
Telefoon 024-3653538


* www.kaski.kun.nl