Ingezonden persbericht

De Nederlandse Moslim Omroep viert 10-jarig bestaan op donderdag 23 oktober 2003.

Marathonuitzending op 23 oktober van 20.00 uur tot 00.00 op 747 AM. Live vanuit Studio Desmet in Amsterdam.

De NMO: Heden, Verleden en Toekomst.

De NMO bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd op 23 oktober met een marathonuitzending van vier uur. Vier uur met debat, reportages interviews en live muziek. De uitzending wordt verzorgd door de NMO programma's STUDIO NMO, VERKENNINGEN en WATNOU..?!

In het debatprogramma STUDIO NMO van (20.00 tot 21.30) wordt vooral stilgestaan bij het functioneren van NMO heden ten dage. De Marathonuitzending wordt geopend met een interview met staatssecretaris van der Laan. Met haar praten we over de rol die de NMO zou moeten vervullen in het publieke bestel. Daarna volgt een debat met de directeur van de NMO F. William, voormalig directeur A. Van Bommel en Prof. S. van Koningsveld over de rol van de NMO binnen de media en de rol van de NMO voor de verschillende moslimgemeenschappen in Nederland. Tot slot spreekt presentator Redouan Harrak met programmamakers Firdevsi Orhan en Brahim Derawi over het afschaffen van de uitzendingen in het Turks en het Arabisch. De Marokkaanse Gnawa-muziek wordt gemaakt door Chack Chack.

Het reportageprogramma VERKENNINGEN (van 21.30 en 22.30) staat in het teken van het verleden van de NMO op de radio. We beginnen het programma met fragmenten van de allereerste uitzending van de NMO. Presentatrice Samira Abbos spreekt met voormalig NMO radiomaker Hans Noortman. Hij kijkt terug op zijn tijd bij de redactie van Verkenningen. Daarnaast is er een reportage over moslims in de media. Hoe manifesteren moslims zich in de media, welke kanalen gebruiken ze, en welke rol speelt de NMO in dit geheel? De muziek wordt verzorgd door de rapper Ali B.

Ook WATNOU..?! (van 22.30 tot 00.00), het enige jongerenprogramma op 747AM, heeft een extra uitzending. WATNOU..?! kijkt met name naar de toekomst van de NMO. Ons jongeren panel praat over de ideale moslimomroep, hun eigen mediaconsumptie en wat zij verwachten van de Nederlandse Moslim Omroep. FUNX-woordvoerster Samira El Boustati praat over de succesformule van die jongerenzender. Daarnaast is er cabaret van Rashied Larouz. Ook te gast is The Proov; feestelijke hiphop voor een feestelijke uitzending.