Openbaar Ministerie

Groningen, 23 oktober 2003

Gewelddadige gedetineerde niet eerder vrij

Op vordering van het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heeft de penitentiaire kamer van het Gerechtshof in Arnhem gisteren besloten om de man, die op 25 mei jl. in De Marwei in Leeuwarden een medegedetineerde met een schaar heeft gestoken, niet vervroegd in vrijheid te stellen.

De man is op 5 november 2002 door de rechtbank Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor een aantal vermogensdelicten, waaronder een diefstal met bedreiging met geweld, en de tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

Als gedetineerden zich tijdens hun gevangenschap goed gedragen, kunnen zij weer in vrijheid worden gesteld als zij 2/3 deel van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten. In deze zaak zou dat na ruim tien maanden het geval zijn geweest. Maar nu de veroordeelde in kwestie tijdens zijn detentie een medegedetineerde met een schaar heeft gestoken, vindt het Openbaar Ministerie dat hij niet heeft voldaan aan de vereisten van goed gedrag. Het OM volgt ook hierin, de nieuwe aanwijzing van het College van procureurs-generaal, aanwijzing vordering uitstel of achterwege laten van vervroegde invrijheidstelling.

Het OM Groningen heeft om die reden bij de penitentiaire kamer van het Gerechtshof in Arnhem gevorderd in deze zaak de vervroegde invrijheidstelling achterwege te laten. Het Gerechtshof Arnhem heeft daartoe op 22 oktober 2003 besloten.

De man heeft inmiddels ook al terechtgestaan voor het incident in De Marwei. De rechtbank Leeuwarden heeft hem op 16 september jl. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor poging doodslag.