KNMG


Nieuw 'poppetjesformulier'

Het originele Aanvraagformulier werd in 1988 in gebruik genomen en was het resultaat van overleg tussen de KNMG en het Ministerie van Justitie. Met het formulier werd tegemoetgekomen aan de behoefte van politie/justitie aan medische informatie over letsel van personen na bijvoorbeeld een verkeersongeval of vechtpartij, terwijl tegelijkertijd werd benadrukt dat de arts alleen feitelijke informatie zou prijsgeven.

Waarom een geactualiseerd formulier?
Het Aanvraagformulier Medische Informatie ten behoeve van politie en justitie was aan vervanging toe. Na een levensloop van 15 jaar was het op enkele onderdelen verouderd. Ook was het niet meer overal beschikbaar met als gevolg dat artsen soms werden geconfronteerd met door de politie zelf ontworpen formulieren. Deze waren helaas niet altijd in overeenstemming met de oorspronkelijke gedachte.

Invullen blijft hetzelfde
Het geactualiseerde formulier is aangepast aan de nieuwe terminologie die binnen het politieapparaat wordt gehanteerd (rijks/gemeentepolitie werd (regio)politie etc). Ook is de opmaak van het formulier verbeterd. Voor het overige is de inhoud van het formulier gelijk gebleven.

Arts ontvangt het formulier van de politie of van de persoon die letsel opliep
De politie verstrekt het aanvraagformulier òf aan de persoon die letsel heeft opgelopen òf rechtstreeks aan de arts. De arts is niet tot invullen verplicht. Hij geeft feitelijke informatie over het letsel van betrokkene. Dat betekent dat hij geen informatie geeft over de te verwachten duur van de ziekte of arbeidsongeschiktheid, de prognose van het herstel en de oorzaak van het letsel. Het gaat om informatie die niet retrospectief alsnog door een arts kan worden geconstateerd.

pdf Voorbeeldformulier (niet voor direct gebruik, zie uitleg verstrekkingsprocedure hierboven)

Met toestemming
De persoon, die letsel opliep, moet toestemming geven voor de gegevensverstrekking en dit wordt op het formulier aangetekend. Kan hij echter geen toestemming verlenen, omdat hij bijvoorbeeld verward of bewusteloos is, dan kan de arts de informatie toch verstrekken, op basis van veronderstelde toestemming. Van het onvermogen om toestemming te verlenen maakt politie/justitie aantekening op het formulier.

Politie wil meer weten
Als politie/justitie werkelijk behoefte heeft aan gegevens, waarin een oordeel wordt gegeven, dan ligt een onderzoek door een onafhankelijk forensisch geneeskundige voor de hand.

Bekendmaking
Behalve op de site en in Medisch Contact wordt dit formulier onder de aandacht gebracht bij de procureurs generaal van de gerechtshoven, de hoofdofficieren van justitie en de politie. Het formulier staat ook wel bekend (vanwege de afbeelding) als het poppetjesformulier.

Voor meer informatie neemt u contact op met mw. mr. M.C.I.H. Biesaart, beleidsmedewerker gezondheidsrecht KNMG (m.biesaart@fed.knmg.nl). U kunt ook contact opnemen met de Artseninfolijn, telefoonnummer (030) 28 23 322, of via e-mail: artseninfolijn@fed.knmg.nl.