Politiebond ACP

Akkoord najaarsoverleg

Op 14 oktober zijn sociale partners en kabinet toch gekomen tot een onderhandelaarakkoord in het najaarsoverleg. Het najaarsoverleg vindt elk jaar plaats tussen het kabinet en de werknemers- en werkgeversorganisaties. De plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd zijn, worden in dit overleg uitgewerkt.

De Politievakorganisatie ACP heeft via de CNV Vakcentrale haar inbreng aan het overleg geleverd. Wij hebben ingezet om resultaat te behalen op drie onderwerpen: (pre)pensioen, WAO en het ziektekostenstelsel.

In samenspraak met het bondsbestuur is besloten dat deze onderwerpen maatschappelijk gezien, maar ook voor de sector politie, van groot belang zijn.

Wat is er nu in het akkoord afgesproken?

U heeft vast in de media al het een en ander gehoord over de inhoud van het akkoord. In het kort zijn dit de belangrijkste punten:
* De lonen van iedereen worden voor twee jaar bevroren. In 2004 stijgen de lonen helemaal niet. In 2005 is er sprake van een hele kleine stijging, mits er afspraken gemaakt zijn over een nieuw prepensioenstelsel.

* Het voornemen om het belastingtechnisch bijna onmogelijk te maken dat men met prepensioen kan, is voorlopig voor één jaar opgeschoven. De regeling wordt niet rigoureus ingevoerd, maar er wordt gezocht naar een betere, en hopelijk eerlijker regeling.
* De koppeling tussen uitkeringen en lonen (als de lonen stijgen, stijgen de uitkeringen mee) is hersteld.

* Ten aanzien van de WAO is een aantal zaken ten gunste van de werknemer afgesproken, zoals het vervallen van de partnertoets, en een stijging van 70% naar 75% in 2006 voor volledig duurzaam arbeidsongeschikten.

* Er vallen geen gedwongen ontslagen onder mensen die werkzaam zijn in de gesubsidieerde arbeid.

Wat vindt de Politievakorganisatie ACP van dit akkoord?

De ACP vindt dat op dit moment onder de gegeven omstandigheden, het maximale is behaald. De punten waarop de ACP heeft ingezet, komen in het najaarsakkoord aan de orde. Duidelijk moet zijn dat het hier gaat om een akkoord, dat pas na achterbanraadplegingen begin november al dan niet wordt vastgesteld. Het akkoord biedt nu ruimte om in de sector politie op kwalitatieve onderwerpen overleg te voeren tijdens de CAO-onderhandelingen. Dit zal geen gemakkelijke slag zijn, maar desondanks gaan wij ervoor!

Wilt u meer weten?

Klik dan hier voor een gedetailleerd verslag over het najaarsakkoord.

Houd collegas op de hoogte en vermenigvuldig en verspreid deze "Blauwe Kop".