Provincie Flevoland



Europese bijdrage van 1,3 miljoen euro voor Expertisecentrum Landbouw & Zorg

De provincie Flevoland betaalt 1.300.000 euro mee aan de ontwikkeling van het Expertisecentrum Landbouw & Zorg in Dronten. Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten om vanuit het Europese programma 800.000 euro bij te dragen en om vanuit de eigen provinciale middelen een bedrag van 500.000 euro beschikbaar te stellen. Met dit laatste bedrag moeten Provinciale Staten nog instemmen.

Vanaf 1999 zijn verschillende partijen op en rond de Wisentweg in de gemeente Dronten met elkaar in gesprek omtrent de ontwikkeling van het Expertisecentrum Landbouw & Zorg. Door het succes van zorgboerderijen in Nederland, en zeker ook in Flevoland, kwam de vraag bovendrijven of het meerwaarde kon hebben de opgedane ervaringen te bundelen op een centraal punt. Aan dit overleg deden veel betrokken organisaties mee, zoals zorginstellingen, kennisinstellingen (waaronder ook onderwijs), Staatsbosbeheer, agrarische ondernemingen met een zorgambitie en het Landelijk Steunpunt voor Landbouw & Zorg. Met ondersteuning van de gemeente Dronten en de provincie Flevoland (Leader-II project) is in 2000 een eerste haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. In november van 2001 resulteerde dat in een masterplan Centrum Landbouw & Zorg. Inmiddels is het masterplan verder uitgewerkt tot het Expertisecentrum Landbouw & Zorg.

Het Expertisecentrum Landbouw & Zorg bestaat uit drie onderdelen:
1. Een praktijkcentrum Het bieden van een leer/werk-traject voor mensen die langdurig van zorg afhankelijk zijn. Door de aankoop en verbouw van een bestaande boerderij (erf) ontstaat een dorpsboerderij (incl. biologische winkel, theetuin), met werkplekken voor langdurig zorgafhankelijken en een
praktijkcentrum voor studenten.

2. Een onderwijscentrum Het onderwijscentrum ontwikkelt cursussen/trainingen op 0 tot en met 1 niveau voor langdurig zorgafhankelijken ten behoeve van werken in het project dan wel doorstromen naar (agrarische) bedrijven. Het centrum verzorgt een gecertificeerde MBO-opleiding Landbouw & Zorg en een HBO-opleiding tot adviseur/manager Landbouw & Zorg.

3. Dienstencentrum Nieuwbouw van een landelijk dienstencentrum Landbouw & Zorg waarin landelijke expertise op het terrein van landbouw & zorg bijeen worden gebracht. De eerste projecten die dat dienstencentrum zal uitvoeren zijn: verkrijgen van een aparte AWBZ-status voor zorgboerderijen, studie naar de toekomst van landbouw & zorg-combinaties als onderdeel van
plattelandsontwikkeling, ontwikkelen en implementeren van een kwaliteitssysteem landbouw & zorg en een landelijk systeem voor matching van zorgvrager en zorgboerderijen en de implementatie van een steunpunt landbouw & zorg Flevoland. In dit dienstencentrum kan ook het landelijk steunpunt voor Landbouw & Zorg een plaats vinden.