PERSBERICHT

23/10/2003

Spanje heeft het allemaal

Spanje heeft alles om als wijnland nog meer mee te gaan tellen in de wijnwereld. Het land beschikt over frisse witte wijnen, spannend rood, rosado, cava, sherry, dessertwijnen, goede onderzoeksinstituten en een prima klimaat. Spanje staat sterk, met prestigieuze wijnhuizen, zoals Vega Sicilia en Torres en paradepaardjes als het wijnbouwgebied La Rioja en de druif tempranillo. En er valt nog zoveel te ontdekken van de authentieke druivenrassen.

Niet alleen de situatie rond de wijnen geeft de is van invloed. Belangrijk voor de toekomst zijn ook de politiek en de cultuur van het land. In vergelijking met
concurrenten als Italië en Frankrijk, zit Spanje op een goede koers. In vergelijking met de Fransen lijkt het imago wereldwijd ook beter te zijn geworden. De omzet aan Franse wijnen blijft langzaam dalen, Italië blijft een rommelig land. De Spaanse overheid en veel rijke particulieren hebben er veel geld voor over om deze oriëntatie op kwaliteit over de gehele wijnbranche verder gestalte te geven. Wijn is een belangrijk product voor een land. Voor de economie én voor het imago.

Focus op kwaliteit

Het meest hebben de Spanjaarden aan zichzelf te danken en zal voor de toekomst van doorslaggevende betekenis zijn. De focus op kwaliteit zit de Spanjaarden in het bloed: ze houden van orde en schoonheid, en ze zijn erg trots. Die oriëntatie op kwaliteit zal in de toekomst voor Spanje de omslag geven om in Europa een voorname rol te spelen. Spanje heeft het allemaal. Daarnaast: het is in liters het 3e land van de wereld, in oppervlakte wijngaard het grootste. De totale wijnomzet van 1995 was in 2003 verdubbeld.

Ambitie

Spanje barst van de ambitie. Er gebeurt veel en het land boekt successen in de wijnwereld. Andere winewatchers hebben de huidige ontwikkelingen in Spanje al als dynamisch en turbulent beoordeeld. Dat is te merken aan de enorme toename aan DO´s en de ontwikkeling dat juist wijnmakers buiten de DO-regelementen willen blijven om vrijheid te hebben goede wijn te maken. Veel particulieren starten met eigen geld een bodega. Van de Salón del Vino in Madrid willen het ministerie van Landbouw en de stad Madrid het liefst een internationaal event maken. Denk hierbij aan de beurzen in Bordeaux, Verona, Londen en Düsseldorf.

Beursbezoek

Aanleiding voor dit schrijven zijn bezoeken dit jaar aan drie Spaanse wijnbeurzen en aan een aantal producenten. In Logroño (La Rioja), Valladolid (Ribera del Duero, Rueda, Cigales, Bierzo) en Madrid waren het stuk voor stuk goede, professionele beurzen. De indruk dat Spanje een goede toekomst tegemoet gaat werd duidelijk met het besef dat het land alles in huis heeft om zich verder te kunnen
ontwikkelen.

Enige bijzonderheden

Bodegas Olivieros, DO Huelva

Wie raar opkijkt bij het gebruik van houten snippers en staven om wijn van smaak te voorzien, vindt het vast ook bijzonder wanneer geraspte schillen van de sinaasappel aan de gistende most wordt toegevoegd. Bij Olivieros maken ze twee versies. Een wijn gemaakt van Pedro Ximenez, welke erg donker is, stuivende sinaasappels heeft en fris smaakt, krachtig en oppeppend is. De tweede versie is nog mooier: een blend van 40 jaar oude Oloroso sherry met een wijn zoals hier bij versie 1 staat. Het is olieachtig dik, deze likeur, heel fijn en zacht. Vettig en kruidig. Het streelt, met een zeer lange smaak. Een uniek product. Zo komt ook in de wijnwereld productontwikkeling tot stand

Malaga

Wie kent het nog? Wie weet nog wat het is? Sinds 1880 maakt men bij Bodegas Quintapenas deze wijn, nog praktisch op dezelfde manier als toen: alles met de hand. Het plukken, drogen van het fruit op ronde matten, en dan verder de kelder in. Met Pedro Ximenas als
uitgangsmateriaal worden lekkere, niet weelderige
dessertwijnen gemaakt, met smaken als tabak en amandel. Krachtig en meestal zoet. En onbeperkt houdbaar

Werkelijk prachtige cava komt van Mont-Ferrant
(www.montferrant.com), welke uitsluitend van het beste fruit wordt gemaakt. De wijnen rijpen lang op de fles en hebben een fraaie uitstraling. Met veel zorg gemaakt.

Bodegas Castrobrey

Een wijnhuis dat in alles bijzonder is. Het ligt in een vallei in het noorden van Rias Baixas, maar maakt wijnen alsof het aan zee ligt. Het heeft de wijngaard anders ingericht dan de gewoontes van de streek en een albariño dat ze maken! Fruitgedreven, mineraal, floraal, maar zeer elegant en puur. Zo licht als een engeltje. In de bergen is er vorstgevaar, maar de ingehuurde ´nachtwacht´ zet een grote windmolen in werking als het te koud wordt.

Aragón

Deze bergachtige streek ten noordoosten van Zaragoza herbergt veel onbekende wijnen. Van Bodega Señorío de Aylés komen prachtige betaalbare wijnen. De oorsprong van de bodega is een particuliere investeerder die ongestoord alles heeft gedaan om de mooiste wijnen te kunnen maken, zoals een assemblage van merlot met tempranillo.

Woerden, 21 oktober 2003