Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 167
Datum: 11 september 2003

Gedeputeerde Staten kennen Halbertsma-oeuvreprijs 2003 toe aan Johan Frieswijk

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben de dr. Joost Halbertsmaprijs 2003 toegekend aan de heer Johan Frieswijk, voor zijn gehele oeuvre. De Halbertsmaprijs wordt om de drie jaar toegekend en is bedoeld voor wetenschappelijk werk over Fryslân op het gebied van geschiedenis, taal- en literatuurwetenschap en de sociale wetenschappen. De prijs kan worden toegekend voor een werk maar ook voor een heel oeuvre. De prijs bestaat uit een geldbedrag van E 4000. De uitreiking van de prijs vindt plaats op donderdag 23 oktober a.s. in Grou.

Jouke Arend (Johan) Frieswijk (1943) heeft in meer dan 37 jaar een uitzonderlijk groot oeuvre van wetenschappelijke publicaties van meer dan 3500 bladzijden over Fryslân en haar inwoners opgebouwd. Hij heeft veel onderzoek gedaan op het gebied van het socialisme en de arbeidersbeweging in Fryslân, een hoofdthema in zijn publicaties. Joahn Frieswijk is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Fryske Akademy te Leeuwarden.

Gedeputeerde Staten werden over de toekenning van de Halbertsmaprijs geadviseerd door een begin 2003 bijeengeroepen adviescommissie. De leden van deze adviescommissie zijn: prof. dr. Philippus Breuker, bijzonder hoogleraar/frisist aan de Universiteit van Amsterdam, dr. Liesbeth Brouwer, frisiste aan de Rijksuniversiteit Groningen, prof. dr. Jouke van Dijk, bijzonder hoogleraar/ruimtelijk econoom aan de Rijksuniversiteit Groningen, prof. Dr. Maarten Duijvendak, hoogleraar regionale geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en dr. Johan van Ophem, universitair hoofddocent consumenten-economie Wageningen University and Research Centre.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl

Deputearre Steaten fan Fryslân hawwe de dr. Joast Halbertsmapriis 2003 takend oan de hear Johan Frieswijk foar syn hiele oeuvre. De Halbertsmapriis wurdt om de trije jier takend en is ornearre foar wittenskiplik wurk oer Fryslân op it mêd fan skiednis, taal- en literatuerwittenskip en de sosjale wittenskippen. De priis kin takend wurde foar ien wurk mar ek foar in hiel oeuvre. Jouke Arend (Johan) Frieswijk (1943) hat yn mear as 37 jier in útsûnderlik grut oeuvre opboud fan mear as 3500 siden en dêryn wittenskiplik publisearre oer Fryslân en har ynwenners. De priis bestiet út in jildbedrach fan E 4000 en wurdt útrikt op tongersdei 23 oktober o.s. yn Grou.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735. U kunt dit persbericht ook vinden op internet, www.fryslan.nl.

---- --