Gemeente Baarn

Sport, gezondheid en gezelligheid

10-09-2003

GALM+ brengt senioren in beweging

Baarnaars in de leeftijd van 65 tot en met 75 jaar kunnen dit najaar voelen hoe gezond en gezellig het is om samen te sporten en in beweging te zijn. Vanaf donderdag 23 oktober biedt de gemeente voor deze mensen in sportcentrum De Trits het programma GALM+ aan, waarbij ouderen op een verantwoorde wijze sport, gezondheid en gezelligheid combineren. De gemeente wil vooral senioren die sportief niet actief zijn, waaronder ook mensen met een chronische aandoening, oproepen om in beweging te komen. Juist zij kunnen zich beter gaan voelen door meer te bewegen.

GALM+ (plus) richt zich op een iets oudere doelgroep dan het oorspronkelijke GALM-programma; vandaar de plus. Het oorspronkelijke GALM-programma was een groot succes en heeft honderden Baarnaars in beweging gebracht. Dit najaar is het de beurt aan de 65-plussers in onze gemeente. GALM staat voor Groninger Actief Leven Model, een sportstimuleringsmethode die aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkeld is.

Fitheidstest
De komende weken zullen in de wijken rondom sportcentrum De Trits alle 65 tot 75-jarigen een schriftelijke én persoonlijke uitnodiging krijgen om deel te nemen aan de fitheidstest op 23 oktober. Met de resultaten van de test kunnen de begeleiders de deelnemers op een verantwoord niveau van sporten laten starten. Bovendien zal de test samen met een test na afloop van het programma de conditieverbetering van de deelnemers in kaart brengen.

Na de test kan men zich inschrijven voor het introductieprogramma van twaalf weken. Daarbij maken de deelnemers ieder week kennis met verschillende vormen van sport en spel. De lessen worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Een deskundige begeleider zorgt voor het veilige verloop van de lessen.
Plezier in het bewegen staat in dit groepsprogramma voorop. Iedere les wordt afgesloten met het gezamenlijk drinken van een gezellig kopje koffie of thee.

Na het introductieprogramma van twaalf weken is er de gelegenheid om in beweging te blíjven tijdens het vervolgprogramma dat dertig weken duurt. Ook in het vervolgprogramma is er veel aandacht voor het plezier in het bewegen, maar is er meer aandacht voor oefeningen en techniek.

De deelnemers betalen per keer een gering bedrag.

Deelnemers mogen gerust een bekende meenemen naar de lessen. Die bekende hoeft geen 65-plusser te zijn of aan sport te doen.

In de afgelopen jaren hebben reeds enkele honderden inwoners van Baarn in de leeftijd van 55-65 jaar dynamische, niet-prestatieve sportgroepen gevormd in het kader van GALM.

Voor meer informatie kan men terecht bij Pieter Brandjes, telefoon (035) 54 81 791 of e-mail pieter.brandjes@baarn.nl.