Gemeente Abcoude



Nieuw stationsgebied

Introductie
Nieuwe stationsomgeving
Inspraak
Informatieavond

Introductie

Files, dichtgeslibde wegen en overvolle treinen. Nederland kent een nog steeds groeiende mobiliteitsprobleem. Verbeteren en uitbreiden van de sporen is het devies en al jaren één van de speerpunten van het verkeer- en vervoersbeleid van de Rijksoverheid. Dit heeft geleid tot een enorm ingrijpende investering door de sporen tussen Amsterdam en Utrecht te verdubbelen.
In Abcoude speelde tijdens de besluitvormingsperiode over hoe de spoorverdubbeling moest worden gerealiseerd, het behoud van landschappelijk fraai gebied een essentiële rol. De spoorlijn kruist aan het uiteinde van de bebouwde kom het riviertje het Gein. De landschappelijke waarden wogen zwaar tijdens de besluitvorming tot de aanleg van de nieuwe spoorsituatie. Uiteindelijk stelde de Ministerie van Verkeer en Waterstaat extra miljoenen ter beschikking, zodat een verdiepte ligging (aquaduct) mogelijk werd. Gevolg is wel dat het huidige station verdwijnt. Ten noorden (± 500 meter) van het Gein, tussen het spoor en het aan te leggen bedrijventerrein Fluitenkruid, komt het nieuwe station te staan. Dit nieuwe station krijgt één ruime onderdoorgang als toegang tot het perron. Met overige voorzieningen zoals een fietsenstalling en een nieuw stationsplein is bij het ontwerpen rekening gehouden. Het eilandperron ligt temidden van de nieuwe sporenbundel. Het nieuwe station moet eind 2006 gereed zijn.

Nieuwe stationsomgeving

Een nieuwe station betekent dat het gebied rond het station verder ontwikkeld moeten worden. De gemeente Abcoude is op dit moment bezig met het ontwikkelen van het bestemmingsplan ´Hollandse Kade - Stationsgebied´. Dit plan regelt de bestemming en het gebruik van de gronden en opstallen in het gebied en beoogt met name te voorzien in een sociaal veilige nieuwe stationsomgeving, een deugdelijke verbinding tussen het nieuwe station en de andere verkeerssoorten zoals bus en fiets, een gebouw met een multifunctionele invulling en het waarborgen van een woonkwaliteit die het spoorweglawaai zoveel mogelijk terugdringt. Tevens is het huidige bedrijventerrein ´Bovenkamp´ in het plangebied opgenomen en biedt het plan de mogelijkheid een nieuwe gemeentewerf te realiseren. Het betreffende gebied wordt aan de noordzijde begrens door het bestemmingsplan ´Bedrijventerrein Fluitekruid - Noord´, de grens van het facet bestemmingsplan ´Spoorverdubbeling´ aan de oostzijde, de begraafplaats aan de zuidzijde en de achterzijde van de woningen aan Achter de Kerken, Ereprijs en Zegge aan de westzijde.

Inspraak

In november 2002 heeft de gemeente tijdens een informatieavond van het toenmalige RainInfrabeheer (nu ProRail) in het voormalig Kerkelijk Centrum de eerste tekeningen gepresenteerd van de nieuwe stationsomgeving. Deze tekeningen hadden geen vastgestelde status en waren bedoeld om reacties te peilen. De vele reactie die toen binnen zijn gekomen zijn verwerkt in de plannen die nu worden voorgelegd. Voorafgaande aan de formele bestemmingsplanprocedure wordt inspraak verleend aan de inwoners van de gemeente en aan in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen. Het voorontwerpbestemmingsplan ´Hollandse Kade - Stationsgebied´ ligt in de periode van 3 oktober tot en met 30 oktober 2003 ter inzage op werkdagen van 09.00 - 12.30 uur in het gemeentehuis van Abcoude, Raadhuisplein 3. U wordt uitgenodigd dit voorontwerp te komen inzien. Als u daarover vragen of opmerkingen heeft, kunt u zich wenden tot de cluster VROM van de sector Grondgebied. Gedurende deze periode bestaat de mogelijkheid een zienswijze op het voorontwerp kenbaar te maken aan het gemeentebestuur van Abcoude, postbus 5 , 1390 AA Abcoude. Tevens kunt u via deze website uw inspraak op het voorontwerp kwijt. De inspraakprocedure is op 23 september 2003 door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Ook het vaststellingsbesluit ligt in de periode van 3 oktober tot en met 30 oktober 2003 ter inzage in het gemeentehuis. Indien u klachten heeft over de wijze van uitvoeren van de inspraakprocedure kunt u deze uiterlijk vier weken na afloop van de inspraakprocedure ( te weten uiterlijk 27 november 2003) indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Na afloop van de inspraaktermijn worden alle reacties verzameld en verwerkt in een inspraakverslag. Dit verslag zal worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders die al dan niet veranderingen aanbrengt in het bestemmingsplan. Vervolgens wordt het bestemmingsplan ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie.

Informatieavond

Op donderdag 23 oktober 2003 vindt van 19.30 uur tot 22.00 uur een informatieavond plaats in het Piet Mondriaangebouw aan de Broekzijdselaan 46 te Abcoude. Door stedenbouwkundig bureau VHP uit Rotterdam zal om 19.45 uur een toelichting worden gegeven op het voorontwerp. Vervolgens is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het maken van opmerkingen.