Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Magnetische koeling veelbelovend alternatief voor bestaande koelsystemen


Promotie Natuurkunde

Magnetisch koelen heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van koeling via gascompressie of verdamping. Deze techniek is echter vrij duur. Tegusi ontwikkelde een legering die dit probleem kan ondervangen.


donderdag 23 oktober 11.00 uur

Magnetisch koelen is een mogelijk alternatief voor koeling via gascompressie of verdamping. Warmtepompen met een magnetische vaste stof kunnen zeer compact worden gebouwd, waardoor ze ideaal zijn voor bijvoorbeeld koelkasten, aircosystemen, computers of de centrale verwarming. Magnetisch koelen is bovendien zuiniger, maakt geen gebruik van broeikasgassen en is geluidsarm. Deze techniek is echter vrij duur. Onderzoek naar geavanceerde magnetische materialen is daarom van groot belang. Tegusi ontwikkelde een legering van mangaan, ijzer, fosfor en arseen MnFe(P,As). Na het bepalen van allerlei eigenschappen van deze legering kon hij vaststellen dat dit materiaal geschikt is voor magnetische koeling: het is zuinig, relatief goedkoop, lost niet op in water en de temperatuur waarbij de legering het beste koelt kan eenvoudig worden ingesteld.

Tegusi: Novel materials for magnetic refrigeration. Promotoren zijn prof. dr. F.R. de Boer en prof. dr. K.H.J. Buschow.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.