Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Achtergronden van erfelijke hartritmestoornissen


Promotie Geneeskunde

Alex Postma bestudeerde de achtergronden van erfelijke hartritmestoornissen. De resultaten van zijn onderzoek bieden perspectief voor de behandeling en preventie van deze aandoening.


donderdag 23 oktober 12.00 uur

Plotselinge hartdood ontstaat door verstoringen van het hartritme. Meestal zijn hart- en vaatziekten de onderliggende oorzaak, maar in vijf procent van de gevallen ontstaat plotselinge hartdood door overerfbare hartritmestoornissen. Alex Postma bestudeerde de moleculaire en genetische achtergronden van deze erfelijke hartritmestoornissen. Hij ontdekte onder andere dat mutaties in bepaalde genen voor afwijkende calciumgerelateerde eiwitten zorgen, die bij inspanning hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Volgens de promovendus kan zijn onderzoek tot specifiekere behandelingen van hartritmestoornissen leiden. Bovendien zijn er nieuwe perspectieven voor de preventie van erfelijke hartritmestoornissen, aangezien de eiwitten die Postma heeft geïdentificeerd in een vroeg stadium opgespoord zouden kunnen worden.

A.V. Postma: Genetic aspects of cardiac arrhythmia syndromes. Promotoren zijn prof. dr. A.A.M. de Wilde en prof. dr. A.F.M. Moorman.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.