Ingezonden persbericht

Persbericht Dordrecht

2003 Europees jaar van mensen met een handicap:
Zustersteden op bezoek in Dordrecht voor gehandicaptenbeleid

Op donderdagochtend 23 oktober praten de Dordtse zustersteden samen met de gemeente Dordrecht over gehandicaptenbeleid. Dit gebeurt tijdens de werkconferentie "Dordt gaat Europees'. Op deze werkconferentie zijn alle Europese zustersteden van de gemeente Dordrecht aanwezig; Varna (Bulgarije), Hastings (Engeland) en Recklinghausen (Duitsland).

De conferentie vindt plaats in het kader van het Europees jaar van mensen met een handicap en heeft als doel kennis te nemen van het nieuwe Dordtse (concept) gehandicaptenbeleid en te leren van elkaars aanpak. Het gehandicaptenbeleid van Dordrecht en de zustersteden staat dan ook centraal tijdens de conferentie. Er wordt vooral gepraat over de maatschappelijke integratie van mensen met een handicap, onder andere op het gebied van wonen voor gehandicapten, sportvoorzieningen of de toegankelijkheid van gebouwen.

Het jaar van mensen met een handicap heeft als streven het contact tussen mensen met en z! onder handicap te verbeteren en vo lledige integratie in de maatschappij van mensen met een handicap of een chronische ziekte te bevorderen. Verschillende Dordtse organisaties en de gemeente zetten zich hiervoor in. In Dordrecht ging op 13 februari het Jaar van start met een symposium. Tijdens dit symposium werd het Dordts Lokaal Comité 2003 geïnstalleerd. Het Dordts Lokaal Comité heeft als doel inwoners, organisaties en verenigingen te stimuleren om activiteiten te organiseren om het Europees Jaar in Dordrecht tot een succes te maken. Daarnaast dient het Lokaal Comité als meldpunt voor allerlei activiteiten en zorgt voor de afstemming van de activiteiten en plannen. Tevens werd tijdens het symposium de aftrap gedaan voor het interactieve proces voor het nieuw te ontwikkelen Dordtse gehandicaptenbeleid. Meepraten is het motto. Dit was mogelijk door een webdiscussie met stellingen en een tweetal werkateliers over de thema's werken en mobiliteit. De gemeente Dordrecht vindt he! t belangrijk dat mensen met een ha ndicap of een chronische ziekte kunnen deelnemen aan de Dordtse samenleving waardoor de kwaliteit van het leven toeneemt.

De deelnemers van de zustersteden zijn van 23 oktober tot en met zondag 26 oktober in Dordrecht. Na de werkconferentie worden bezoeken afgelegd aan verschillende Dordtse gehandicaptenprojecten. De gasten uit Varna verblijven tot woensdag 29 oktober om nadere samenwerking met gehandicaptenorganisaties te bespreken. De slotconferentie is georganiseerd door de Dordtse Adviesraad voor het Gehandicaptenbeleid (DAG) en de gemeente Dordrecht en is mede tot stand gekomen met subsidie van de Europese Commissie.

Meer informatie is te vinden op www.dordtenhandicap.nl

Noot aan de redactie:
De pers is van harte welkom bij de slotconferentie en de bezoeken aan de projecten zoals die vermeld staan in het programma hieronder.

Donderdag! 23 oktober van 9.30 tot 12.30 uur :
Werkconferentie 'Dordt gaat Europees' in het Short Stay Facility gebouw aan de M.H. Trompweg 235 te Dordrecht.

Donderdag 23 oktober van 14.15 tot 14.45 uur en 15.15 tot 16.00 uur: Fokusproject, Ruijs de Beerenbrouckweg 2 Fokusproject is een cluster van aangepaste woningen voor mensen met een zwaar lichamelijke handicap. Deze mensen wonen zelfstandig en kunnen ADL (Algemeen Dagelijkse Levensbehoeften) oproepen vanuit hun eigen directe woonomgeving. Tijdens het bezoek wordt de woning bezocht en wordt algemene informatie gegeven over het project.

Vrijdag 24 oktober 09.00 tot 10.45 uur:
Werkbezoek bij Drechtwerk, sociale werkvoorziening, Kamerlingh Onnesweg 1 11.00 tot 12.00 uur: Werkbezoek bij A.C. de Overweg, activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke handicap. Locatie: A.C. Overweg, Prattenburg 80 14.00 tot 15.45 uur: Werkbezoek aan Meteoriet, woonvorm voor mensen met een handicap. B! ezoek van een woning en presentati e van een activeringsprogramma voor mensen met een lichamelijk en verstandelijk handicap. Locatie: Jagerweg 54

Zaterdag 25 oktober 19.00 uur:
Diner in eetcafé het Praathuis. Eetcafé voor verstandelijke gehandicapten. Diner en film over de opzet van het project en gesprek met deelnemers aan project. Locatie: Buurthuis Praathuis, Marienbornstraat 4

Maandag 27 oktober:
Werkbezoek van delegatie uit Varna met Stichting Stedenband Dordrecht-Varna. Voor informatie over dit programma kunt u contact opnemen met de heer C. Visser (078) 6100646

Als u wilt deelnemen aan een van de werkbezoeken kunt u dit doorgeven aan mw. T. van Zijp, Dordtse Adviesraad voor het gehandicaptenbeleid, telefoon (078) 614 46 71

De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht