Ingezonden persbericht


Persbericht 0310/331

BEELDEN & BOUWSELS VAN DE MULTICULTURELE STAD

EEN DEBATSERIE IN FELIX MERITIS

23 oktober, 20.00 uur, 7.50 euro

Na de succesvolle start van Beelden en Bouwsels op 25 september onder leiding van Max van Rooy (NRC Handelsblad) over Moskee architectuur binnen de stedelijke context is 23 oktober de tweede bijeenkomst; Wonen en Winkelen.

Wonen en winkelen

Onder leiding van Max van Rooy wordt gesproken over de effecten van de komst van (islamitische) migranten op de inrichting van de stad en het gebruik van de ruimte op het gebied van voorzieningen.

Moslims manifesteerden zich in eerste instantie nauwelijks in de openbare ruimte: immers, de mannen woonden in pensions en werkten in fabrieken. Geleidelijk aan ontstaan er voorzieningen buiten het pension en de fabriek, zoals koffiehuizen en gebedsruimten. Maar de islam komt pas echt in het straatbeeld met de gezinshereniging en dan vooral in wat voorheen arbeiderswijken werden genoemd. Er ontstaat een ander straatbeeld door de komst van Turkse en/of Marokkaanse winkels, koffiehuizen en hier en daar een moskee. Maar ook de huizen en voortuintjes veranderen van karakter (autochtonen trekken veelal weg en de levensstijl van degenen die blijven - zij zitten bij mooi weer misschien graag met een krat bier op het voorplaatsje - vormt vaak een sterk contrast met die van de islamitische buren). In hoeverre dit nieuwe "islamitische" wonen kenmerkend is voor nieuwkomers en of het voldoet aan hun noden en wensen, is de vraag.

Deelnemers aan het gesprek: Ilse van Liempt (werkzaam bij het Institute for Migration and Ethnic Studies, UvA (auteur onderzoek Ontmoetingen in de openbare ruimte: een onderzoek naar het recreatiegedrag van Marokkaanse en Turkse vrouwen in een park in Amsterdam-Noord), Hilje van der Horst, Meertens Instituut, schrijft een proefschrift over Turkse Nederlanders en hun interieur en schreef in opdracht van de VROM-raad Multicultureel bouwen: weerslag van culturele diversiteit op de gebouwde omgeving (o.v.), .de De heer A. Hassani Idrissi, initiatiefnemer van Le Medi (Rotterdams project) en Nahied Koolen, Iraans architecte, doet in opdracht van Forum onderzoek naar de woonwensen van allochtonen (o.v.)

Ook deze avond beelden: de film Old House van Nasrin Tabatabai toont het Rotterdamse stadslandschap door de ogen van een Turkse winkelier die in Rotterdam woont en werkt.

Toekomstige Beelden en Bouwsels:

Lifestyle, de moslim als consument, over Mecca Cola en Islamic Marketing (20 november). Het Huwelijk, over import-bruiden, echte liefde en de hoeksteen van de samenleving, met een internationale bruidsmodeshow! (22 januari). Tegenbewegingen, initiatiefnemers van verschillende tegenbewegingen (o.a. AEL, Koerswijziging, Ben je bang voor mij) ontmoeten elkaar (19 februari). Multiculturele samenleving: beeldvorming in de media, over de kritische onafhankelijkheid van de journalist en de invloed van de media (18 maart). Heilige boeken, een kritisch literaire beschouwing op de heilige boeken van het Jodendom, Christendom en de Islam door vooraanstaande Nederlandse auteurs (22 april).

Op 20 mei is er een slotmanifestatie waarin de onderwerpen nogmaals onder de loep worden genomen. De belangrijkste bevindingen worden door eerdere sprekers op een rijtje gezet.

Initiatief

Beelden en Bouwsels is een initiatief van Felix Meritis i.s.m. ISIM (het International Institute fot the study of Islam in the Modern World) en is een debatserie over de invloed van de Islam op de Nederlandse samenleving. Dit in aansluiting op de succesvolle serie Islam, gezag en leiderschap.

In minder dan 20 jaar tijd is het aantal moslims in Nederland sterk toegenomen. Dit heeft invloed op het stedelijk landschap. Niet alleen zichtbaar door de bouw van moskeeën, winkels en uitgaanscentra, maar ook door nieuwe vormen van kleding en gedrag binnen de stedelijke context. De nieuwe Nederlanders werden in eerste instantie verwelkomd als een 'andere cultuur', de laatste jaren is de aandacht verlegd richting religieuze en ideologische context.

Er wordt veel gedebatteerd over de - in de ogen van veel niet-moslims - gebrekkige integratie van de migranten en hun kinderen. Er klinken protesten tegen de bouw van moskeeën en islamitische scholen. In de praktijk wordt echter weinig aandacht besteed aan de manieren waarop moslims in Nederland vormgeven aan hun nieuwe bestaan.

De actuele internationale ontwikkelingen versterken de noodzaak tot een constructief en verhelderend debat rondom de culturele diversiteit en leefwijzen in een multiculturele samenleving. Beelden en Bouwsels belicht verschillende onderwerpen; architectuur, stedelijke ontwikkeling, wonen en consumeren en er is aandacht voor manifesteren, protesteren en debatteren. Personen, organisaties en belangengroepen uit diverse publieke domeinen zullen aan de serie deelnemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Noor Bongers
Public Relations

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
The Netherlands

ph: +31 (0)20 626 23 21
fax: +31 (0)20 624 93 68
e: noor.bongers@felix.meritis.nl
http://www.felix.meritis.nl
---