Anti Racisme Informatie Centrum

email

In welke zure appel wil jij bijten?

In Nederland is het de gewoonte dat mensen met homoseksuele gevoelens een fase doormaken waarin ze hun hele omgeving vertellen dat ze homoseksueel zijn. Dat heet "coming out".
In christelijke kring, en in veel niet-Nederlandse culturen, doen mensen dat niet of maken dit alleen in heel kleine kring bekend.

Verliefd worden op of je seksueel aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht ontdek je in je eentje. Het is doodeng om te vertellen dat je die gevoelens hebt. Pas als je anderen leert kennen die dit met je delen wordt het makkelijker. Coming out, dat is dan een zure appel waar je doorheen moet bijten. Maar tijdens je coming out leer je blij en trots te zijn over je gevoelens.

Niet naar buiten komen met je gevoelens is een andere weg. In individueel contact of in kleine kring kun je je gevoelens laten gaan, in het openbaar houdt je ze voor je en gedraag je je "hetero". Voor mensen met zon dubbelleven zijn speciale uitgaansgelegenheden of ontmoetingsplekken. Uiteindelijk ontstaat een andere zure appel wanneer je familie, vrienden en zelfs heterorelaties gaan vragen wanneer er getrouwd wordt, wanneer er kinderen zullen komen, etc.

De "homogemeenschap" wordt gedomineerd door mensen die uit de kast zijn. Zij kunnen zich vrij bewegen, in privé of in publiek zich uiten en beleven in Nederland hun jaarlijkse feesten tijdens evenementen als de Roze Zaterdag en de Amsterdam Pride.
Door deze open uitingen van homoseksuele trots wordt de groep die niet "out" is vaak vergeten.
Ze worden gediscrimineerd door open homoseksuelen ("jij bent nog niet zover!"), lopen fysiek gevaar van heteroseksuelen (potenrammen in het park, huiselijk geweld tegen lesbische vrouwen in eigen kring) en hebben in het algemeen geen stem in het publieke debat.

Wat vind jij hiervan ??

COC Nederland en COC Amsterdam willen de voor- en de nadelen van coming out en niet-coming out met jullie bespreken.
* Welke gevolgen heeft coming out op de korte termijn?
* Welke gevolgen heeft niet-coming out op de lange termijn?
* Wat kunnen open homoseksuelen betekenen voor de niet-open groep?
* Sommige mensen hebben geen keus, door wie ze zijn kunnen ze alleen maar open of juist niet-open zijn. Wat zijn de consequenties voor hen?

COC Nederland en COC Amsterdam organiseren hierover een open avond in "de Bak" op 23 oktober a.s. aan Rozenstraat 14 Amsterdam vanaf 20.00 uur.

Aanmelden op www.cocamsterdam.nl of via telefoonnummer 020 6263087.

Op het programma staat een buikdansvoorstelling van The Star of Orient.

Op dezelfde avond vindt bij de Schorerstichting (P.C. Hooftstraat 5) een thema-avond over "Arabofilie" plaats. Deze avond begint om 19.00 uur en na afloop is aansluitend deelname aan het debat in het COC mogelijk. Een unieke kans om twee bijeenkomsten op een avond bij te wonen.