Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

21-10-2003
Bewonersbijeenkomsten structuurvisie

Voordat de gemeenteraad de Structuurvisie vaststelt, wordt het werkstuk uitvoerig besproken met de inwoners, zodat steekhoudende kritiek, creatieve ideeën en zinnige suggesties in de definitieve versie kunnen worden verwerkt. U bent van harte welkom om de bewonersbijeenkomsten over de structuurvisie bij te wonen.

Donderdag 23 oktober: landelijk gebied en de woonkernen Woensdag 5 november: transformatiegebied Roelofarendsveen Zuid

Beide avonden vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Roelofarendsveen en beginnen om 20.00 uur. Na een korte introductie van de wethouder ruimtelijke ontwikkeling Kees Uit de Boogaard volgt een inhoudelijke presentatie. Daarna krijgt iedereen de gelegenheid vragen te stellen en opmerkingen over de structuurvisie te maken. Alle opmerkingen worden genoteerd en betrokken bij de besluitvorming over de uiteindelijk op te stellen nieuwe structuurvisie. De raadsleden zijn ook uitgenodigd bij deze avonden om de reacties aan te horen.

Naast de publieksbijeenkomsten op 23 oktober en 5 november verschijnt er binnenkort een bewonerskrant waarin de plannenmakers tekst en uitleg geven over de visie en de keuzes die ermee samenhangen. De Structuurvisie ligt vanaf 3 november tot 1 december 2003 ter inzage in de Leeskamer Publiek op de begane grond van het gemeentehuis. U kunt de structuurvisie in die periode ook terugvinden op deze website.

Waarom een strucuurvisie?
Regeren is vooruitzien. Dat geldt zeker voor de ruimtelijke ordening, waar de gevolgen van keuzes vaak niet, of alleen met heel veel moeite omkeerbaar zijn. Een woonwijk is immers sneller gebouwd dan afgebroken. Een lange termijn visie voor het ruimtelijk beleid in de komende pakweg 15 jaar is dan ook erg belangrijk. Niet alleen om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld het dichtslibben van het landelijke gebied. Maar ook om gewenste ontwikkelingen, zoals het kiezen van nieuwe bouwlocaties of de aanleg van recreatievoorzieningen, mogelijk te maken. De Structuurvisie Alkemade moet die duidelijkheid over het ruimtelijk beleid van de gemeente in de komende jaren bieden.

Wethouder Kees Uit den Boogaard benadrukt het belang van de structuurvisie naast en boven het bekende bestemmingsplan en de gebiedsvisie. 'Het bestemmingsplan legt de situatie in een gebied vast. Het is een momentopname waar je het vervolgens met z'n allen een jaar of tien mee moest doen als er plannen of projecten moesten worden getoetst. Een toekomstvisie ontbrak. In een gebiedsvisie is die wel aanwezig, maar de visie is, het woord zegt het al, beperkt tot, een beperkt gebied. De structuurvisie is een overall plan met toekomstvisie voor de hele gemeente.'

Het grote voordeel van de structuurvisie is volgens de wethouder dat de gemeente ermee de boer op kan. Het is voor de gemeente een extra verkoopargument om de medewerking te krijgen van de provincie voor de uitvoering van gemeentelijke plannen. 'Je laat als gemeentebestuur zien dat je er goed over nagedacht hebt en de gemeenteraad staat erachter. Vroeger ging het, met alle respect, vaak een beetje hap snap, doordat het inzicht in mogelijke dwarsverbanden en de relatie met het grote geheel ontbrak.'

Eenmaal vastgesteld door de gemeenteraad kan het college aan de hand van de structuurvisie bovendien makkelijker en alerter inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Op hoofdlijnen is dan immers bekend hoe de raad erover denkt. En ook de provincie heeft profijt van de gemeentelijke structuurvisie bij het opstellen van gebieds- en streekplannen.

Sterkte- zwakteanalyse
De gemeente is bij het opstellen van de Structuurvisie niet over één nacht ijs gegaan, legt de wethouder uit. Het is nadrukkelijk meer dan een optelsom van persoonlijke beelden en opvattingen van bestuurders, ambtenaren en inwoners. Samen met externe deskundigen zijn in eerste instantie de sterke en zwakke punten van de gemeente en de daarmee samenhangende kansen en bedreigingen in kaart gebracht. Te denken valt aan het landschap en de historische dorpsgezichten, maar ook aan de verbreding van de A4 en de aanleg van de HSL. Zijn dat alleen maar bedreigingen of biedt het ook kansen op toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen?

In de Structuurvisie gaat de aandacht vooral uit naar de woonkernen en het transformatiegebied aan de zuidkant van Roelofarendsveen. Daar is de meeste ruimte voor ontwikkeling. Ten aanzien van het landelijk gebied ligt het accent vooral op het actualiseren van het bestaande beleid, gericht op het behoud van het landschap. Schokkende ontwikkelingen zijn er dus niet te verwachten. In het belang van de volledigheid is het gebied echter bewust wel opgenomen in het plan.

Keuzes
De Structuurvisie is als vermeld geen eis en vonnis, benadrukt Kees Uit den Boogaard. In de visie zit een aantal keuzes verborgen. Als voorbeeld wijst hij de drie scenario's die zijn uitgewerkt voor het tranformatiegebied. Eén van de belangrijke vraagstukken is de toekomst van de glastuinbouw in het gebied. 'We zijn erg benieuwd hoe de burger daartegen aankijkt. Datzelfde geldt voor de vraag hoe we moeten omgaan met de kernen. Moet de bebouwing er nog verder worden verdicht door middel van inbreiding of zelfs hoogbouw? Of moet er ruimte blijven voor andere zaken, zoals groen en recreatievoorzieningen. In Oud Ade en Rijpwetering kiest het college voor het stoppen met bouwen en de aanleg van een groene omlijsting als afronding van de bebouwing. En in Oude Wetering willen we de groene strook achter de historische lintbebouwing graag open houden. Maar mogelijk kijken de bewoners daar heel anders tegenaan. Dat willen we graag aan de weet komen tijdens de bewonersbijeenkomsten.' Alle reacties, voorstellen en ideeën die tijdens de bewonersbijeenkomsten worden ingebracht, worden door de commissie en de raad besproken en gewogen. De accenten kunnen dus nog anders komen te liggen. Daarna hakt de gemeenteraad de knoop door met het vaststellen van de Structuurvisie.