Gemeente Delfzijl

Persbericht

21/10/2003

21 oktober 2003

Ondertekening samenwerkingsconvenant Openbare Geestelijke Gezondheidszorg

Op donderdag 23 oktober aanstaande ondertekenen de gemeente Delfzijl, GGZ Delfzijl (Geestelijke gezondheidszorg), GGD (Gemeentelijke gezondheidsdienst), Politie, Maatschappelijk Werk (Stichting Welzijn Delfzijl), Thuiszorg Groningen (afdeling gespecialiseerde verzorging), AVG (Ambulante Verslavingszorg Groningen), Acantus Woongroep en Stichting Termunter Woningbouw een samenwerkingsconvenant Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. De ondertekening vindt plaats in De Molenberg in Delfzijl om 15.30 uur.

De instellingen zijn ondertussen gestart met een gezamenlijk meldpunt OGGz. De betrokken instellingen kunnen cliënten, voorwie passende hulp en aanpak met andere instellingen moet worden samengewerkt, hier aanmelden. Het streven is om begin 2004 het meldpunt ook rechtstreeks open te stellen voor de inwoners van de gemeente Delfzijl.

De Openbare Geestelijke Gezondheidszorg is gericht op de zogeheten zorgmijders. Het gaat daarbij om sociaal kwetsbare mensen met meervoudige problematiek die niet zelf om hulp vragen. In de samenleving kunnen zij een aantal maatschappelijke problemen veroorzaken, die niet goed door de bestaande instellingen in de geestelijke gezondheidszorg kunnen worden opgepakt. Hierbij kan worden gedacht aan zaken als verslaving, intimidatie en overlast. De gemeente wil met de problematiek van deze groep mensen daadwerkelijk aan de slag. Door signalering en aanpak in een vroeg stadium kunnen maatschappelijke problemen worden voorkomen. Daarom is samenwerking van hulpverleners en andere instanties een voorwaarde voor een zinvolle aanpak.

De taken van de gemeente Delfzijl op het terrein van de Openbare Gezondheidszorg zijn door recente wetgeving verbreed. De gemeente gaat daarom inhoud geven aan haar taken op het terrein van lokaal gezondheidsbeleid. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt het zogenaamde OGGz-beleid.