Ministerie van Justitie

Persbericht

Europese Commissie beantwoordt vragen on-line over Europees recht 22 oktober 2003

Jonathan Faull, Directeur-generaal (DG) Justitie en Binnenlandse zaken bij de Europese Commissie geeft donderdag 23 oktober 2003 online antwoord op vragen van burgers maar ook van specialisten (advocaten, notarissen) over de werking van Europa op het gebied van civiel recht. Dit wordt georganiseerd in het kader van de Europese dag van het civiel recht, die door de Europese Commissie en de Raad van Europa wordt georganiseerd op 25 oktober.

Door de opbouw van Europa verdwijnen de grenzen. Er zijn echter nog onzichtbare grenzen tussen de lidstaten: de juridische grenzen. Europa tracht deze op te heffen. De Commissie wil een dialoog op internet voeren over dit onderwerp en zal 23 oktober 2003, van 18.00 tot 20.00 uur beschikbaar zijn om vragen te antwoorden. Vragen zijn bijvoorbeeld: wordt een in het buitenland uitgesproken echtscheiding erkend in mijn land? Wat doet de Europese Gemeenschap om de toegang tot de rechtspleging te vergemakkelijken? Hoe kan ik een vonnis laten uitvoeren in het buitenland? Hoe wordt de erfenis geregeld wanneer een overledene bezittingen in verschillende landen had?

Via de deze link kunnen de vragen van tevoren worden verzonden. Ze mogen maximaal 256 karakters hebben en kunnen in het Nederlands worden gesteld.