Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 23 oktober 2003

PvdA wil snelheidsverlaging bij leefbaarheidsknelpunten Pleidooi voor snelheidsbeperking tegen herrie, stank en files

Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over snelheidbeperkingen op specifieke stukken snelweg, waar als gevolg van geluidsoverlast en luchtvervuiling de leefbaarheid in het geding is. De A10-west is één van de belangrijkste voorbeelden hiervan. Meer dan 1000 woningen ondervinden er ernstige geluidsoverlast (>70 dB), bijna 4000 woningen hebben te maken met luchtverontreiniging die boven de toegestane Europese grenswaarden ligt.

De fracties van VVD, CDA en LPF hebben aangekondigd een snelheidslimiet van 120 te willen invoeren op alle snelwegen. De PvdA is echter van mening dat snelheidsverlaging een van de meest effectieve maatregelen is om de leefbaarheid op korte termijn te verbeteren. In theorie was dit al een tijd bekend, en sinds op de snelweg A13 bij Overschie een proef met 80 km/u is ingesteld na een motie van PvdA-kamerleden Dijsselbloem en Depla, is ook in praktijk aangetoond dat snelheidsvermindering daadwerkelijk helpt.

De PvdA wil dat de snelheidsbeperking overal wordt ingevoerd waar snelwegen door stedelijk gebied lopen en waar dus de leefbaarheid in het geding is. Het kabinet Balkenende werkt inmiddels aan de tweede spoedwet wegverbreding, maar doet tot nu toe bitter weinig aan het aanpakken van de gevolgen van het extra wegverkeer. De PvdA vindt dat de regering geen excuses meer heeft om maatregelen uit te stellen nu de proef op de A13 succesvol is gebleken. In het Kamerdebat zal de PvdA pleiten voor snelheidsbeperkingen op de ergste leefbaarheidsknelpunten: de A10 West bij Amsterdam, de A16 tussen Dordrecht en Zwijndrecht, de A2 in Maastricht, de A20 bij Rotterdam Centrum en de A12 bij Voorburg.

Drie rode ingenieurs van de PvdA, Staf Depla, Diederik Samsom en Joanneke Kruijsen, hebben op maandag 20 oktober samen met bewoners en stadsdeelvoorzitter Hans Luiten actie gevoerd tegen de onacceptabele overlast en luchtvervuiling die de ring A10 ter hoogte van Bos en Lommer veroorzaakt. De automobilisten kregen een duidelijke boodschap: 80 km/u, Minder Herrie, Stank en Files, Dank u. De boodschap is tevens bedoeld voor Minister Peijs.



Partij van de Arbeid