Programmabureau Advies Overheid.nl

Jongeren in Enkhuizen chatten met wethouder over veilig uitgaan

Donderdag 23 oktober aanstaande chatten 10 jongeren van de RSG Enkhuizen van 13.30 tot 14.30 uur over uitgaan in Enkhuizen met wethouder Jan Franx en de medewerker integrale veiligheidsbeleid Hans de Vries. De jongeren chatten vanuit het computerlokaal van de RSG en de wethouder Jan Franx en Hans de Vries zitten in de studio van Radio Enkhuizen. Uitgangspunt voor de chat zijn de uitkomsten van de flyer die deze zomer is uitgedeeld onder het uitgaanspubliek in Enkhuizen en de webenqute Veilig Uitgaan die heeft gestaan op de gemeentelijke website.

Project Veilig Uitgaan
In januari 2002 is in Enkhuizen een proef gestart met de invoering van glijdende sluitingstijden, met als doel het creren van een veiliger uitgaansklimaat. Om het effect van deze maatregel te meten, heeft het Sociaal-Wetenschappelijk Bureau (SWB) een tussenevaluatie gehouden. Bij deze tussenevaluatie is aan omwonenden gevraagd in hoeverre de maatregel heeft geleid tot minder overlast van uitgaande jongeren. Tevens is gesproken met diverse betrokken partijen, zoals politie, horecaondernemers, taxichauffeurs en de gemeente. Begin 2004 zal een eindevaluatie plaatsvinden.

Als aanvulling op de eindmeting wil de gemeente ook de mening weten van de jongeren die uitgaan over de veranderingen in het uitgaansleven in Enkhuizen. De gemeente wil zicht krijgen op hun ervaringen en hun ideen over verbetering van veiligheid tijdens het uitgaan. De gemeente heeft besloten om de jongeren via de gemeentelijke website te benaderen. In die zin vormt dit onderzoek ook een pilot op het gebied van interactieve beleidsontwikkeling. Om dit te realiseren heeft de gemeente een werkgroep gestart, bestaande uit mensen van de gemeente, Primo-NH, Daadkracht Advies en Managementdiensten, Stichting Breedband en het SWB.

Onderzoeksopzet
Vanaf half juli tot en met september heeft er op de gemeentelijke website een uitgebreide enqute gestaan. Om de jongeren op de hoogte te brengen van deze website en de enqute zijn er in juli flyers met een paar korte vragen uitgereikt tijdens het uitgaan. Bij het uitdelen is vermeld dat de jongeren de website kunnen bezoeken om een uitgebreide lijst in te vullen. Om hen hier extra voor te stimuleren zijn bij de flyers lampjes uitgedeeld met de website erop gedrukt en is een prijs van 100,- beloofd aan n van de mensen die de enqute via het web heeft ingevuld. De winnaar wordt 23 oktober vlak voordat de chat van start gaat bekend gemaakt. De winnaar ontvangt schriftelijk per mail bevestiging.

Begin oktober zijn scholieren actief betrokken bij de discussie rondom veilig uitgaan. Ten eerste is een informatiestand op de RSG neergezet waarin aandacht is gevraagd voor het onderwerp. Tevens is aan de school gevraagd om aan 10 leerlingen te vragen of ze donderdag 23 oktober deel willen nemen aan de chat met wethouder Jan Franx en Hans de Vries. De uitkomsten van de vragenlijsten worden hierbij als uitgangspunt genomen. Er is voor een chat gekozen omdat de gemeente op deze manier meer achtergrondinformatie hoopt te krijgen over de uitkomsten en meer inzicht krijgt op de motivatie achter de meningen van de jongeren.

De informatie die de eindevaluatie oplevert wordt gecombineerd met de uitkomsten van het onderzoek onder de jongeren. Vanuit deze kennis zal het uitgaansbeleid nader worden ontwikkeld.
(Bron: Persbericht gemeente Enkhuizen)

www.ictu.nl