Gemeente Dordrecht


---

Gebruikers overhandigen certificaat op conferentie Gehandicaptenbeleid

Vincent Brinkhof
Tijdens `Dordrecht gaat Europees', de conferentie over het Dordtse gehandicaptenbeleid op donderdag 23 oktober, reiken Tonnie van Zijp van de Dordtse Adviesraad Gehandicapten en Angela van Leeuwen, ambassadrice van `Drempels weg' een certificaat uit aan de wethouders A.T. Kamsteeg (Zorg en voorzitter van het Dordts Lokaal Comité in het kader van het Europees jaar voor mensen met een handicap) en drs. G. Veldhuijzen (Informatie en Communicatie-technologie).

Dit gebeurt omstreeks 12.30 uur, in de Short Stay Facility, M.H. Trompweg 235 in Dordrecht. U en uw fotograaf zijn daarbij van harte welkom.

De gemeente Dordrecht ontvangt als tweede gemeente in Nederland het certificaat voor haar website www.dordrecht.nl, die daarmee officieel voldoet aan de toegankelijkheidseisen voor gehandicapten. Zowel qua structuur als qua inhoud. Het certificaat is afkomstig van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid. Ambassadrice Angela van Leeuwen heeft zelf een handicap en weet daarom als geen ander hoe internet toegankeljjker kan worden gemaakt voor mensen met een handicap. "De website van de gemeente Dordrecht staat inmiddels al ruim een jaar op de eerste plaats in de ranglijst van advies.overheid.nl. Dat de site nu in het Europees jaar van mensen met een handicap ook nog drempelvrij is, geeft die eerste plaats nog extra glans", aldus wethouder Kamsteeg.

anpassingen website
Wat is aangepast? Er is onder andere een tekstversie van www.dordrecht.nl ontwikkeld. Deze tekstversie is niets anders dan de complete www.dordrecht.nl site, maar dan met een andere, zeer eenvoudige vormgeving. Daarnaast zijn ruim 2800 plaatjes van een beschrijvende tekst voorzien. Een visueel gehandicapte kan dan via een spraaksynthesizer of braille apparatuur toch een indruk krijgen van wat er op een foto staat. Tot slot zijn allerlei ingewikkelde scripts uit de webpagina's verwijderd, zodat de pagina's met aangepaste browserinstellingen toch goed leesbaar zijn.

Drempels weg
Drempels Weg is een initiatief dat - de naam zegt het al - de drempels wil wegnemen en internet bereikbaar en toegankelijk wil maken voor iedereen. Ook voor mensen met een visuele, auditieve of geestelijke handicap.
Drempels Weg is zowel landelijk als regionaal actief. Het project valt onder verantwoordelijkheid van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid en is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Mensen met een handicap moeten deel uit kunnen maken van de maatschappij. Internet moet daarom toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een Handicap.