GOUDAPPEL COFFENG

Parkeermonitor(c) 2002/2003 nu op cd-rom verkrijgbaar

Het verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng verricht jaarlijks een landelijke studie naar de trends op het gebied van parkeren. Van de meer dan 225 belangrijkste winkelcentra in ons land worden de parkeer- en winkelgegevens op een rijtje gezet.
De meest recente uitkomsten zijn gebundeld in de Parkeermonitor(c) 2002/2003. Deze succesvolle uitgave is nu voor het eerst digitaal uitgebracht.
Het uitvoeren van verschillende benchmarks is nu zeer goed mogelijk. Of het nu gaat om de hoogte van de parkeertarieven, de parkeercapaciteit of de parkeerprestatie: de Parkeermonitor(c) 2002/2003 biedt de gewenste overzichten.

De Parkeermonitor(c) 2002/2003 laat onder meer de volgende trends zien.

- Toename van het aantal parkeerplaatsen
- Betaald parkeren meer en meer, ook in kleinere centra
- Forse tariefstijgingen

- Blik van de straat

Deze trends worden hieronder toegelicht.

Toename van het aantal parkeerplaatsen
Het aantal auto's in ons land neemt nog altijd toe, jaarlijks met zo'n 2 à 3%. Daarom neemt ook de vraag naar parkeerplaatsen in winkelgebieden toe. In het afgelopen jaar was de toename van de parkeercapaciteit circa 5%, zowel bij garageplaatsen als bij straatplaatsen. De parkeercapaciteit in garages neemt in grote winkelgebieden sneller toe dan op straat en terrein.

Betaald parkeren meer en meer, ook in kleinere centra Gemeenten hebben, met de grote steden voorop, in de afgelopen jaren het betaald parkeerareaal fors uitgebreid. De laatste jaren zijn ook de kleinere gemeenten begonnen met het invoeren van betaald parkeren. Uit de Parkeermonitor(c) blijkt namelijk dat vooral de kleinere winkelgebieden bezig zijn met een inhaalslag op het gebied van het betaald parkeren.

Forse tariefstijgingen
In 2002 zijn de parkeertarieven op straat gemiddeld met 13% toegenomen, een gemiddelde stijging van Euro 0,12 per uur. Dit wordt met name veroorzaakt door tariefstijgingen bij winkelgebieden van 40.000 tot 50.000 m2 vvo. Hier zijn de parkeertarieven gemiddeld met 39% gestegen, een stijging van Euro 0,35 per uur. De tarieven in parkeergarages zijn met gemiddeld 20% toegenomen, een gemiddelde stijging van Euro 0,19 per uur.
Bij de winkelgebieden van meer dan 100.000 m2 vvo is de gemiddelde stijging van het parkeertarief 36%. Dat is een gemiddelde toename van Euro 0,68 per uur. Opvallend is dat in deze categorie de stijging van de straattarieven gemiddeld maar 5% was.

Blik van de straat
Naarmate de winkelgebieden groter zijn, neemt het aandeel van parkeerplaatsen in garages sterk toe. Bij winkelgebieden boven 80.000 m2 winkeloppervlak is gemiddeld meer dan de helft van alle parkeerplaatsen in garages ondergebracht. In kleinere winkelgebieden is het merendeel van de parkeerplaatsen op straat gesitueerd. Voor winkelcentra tot 20.000 m2 vvo is dat op dit moment ruim 80% van de beschikbare capaciteit.

Meer informatie?
Voor meer informatie over de Parkeermonitor(c) 2002/2003 kunt u contact opnemen met Jeroen Roelands (e-mail: jroelands@goudappel.nl) of met Niek Bosch (e-mail: nbosch@goudappel.nl).

23 okt 03 11:01