OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND

Nieuwe gezamenlijke universitaire en hbo-masters in de maak

Fontys Hogescholen en Open Universiteit Nederland intensiveren samenwerking

Fontys Hogescholen en de Open Universiteit Nederland gaan nauw samenwerken. Zij willen hun gezamenlijke opleidingsaanbod op zes gebieden gaan uitbreiden. Naast het aanbieden van nieuwe gezamenlijke opleidingen gaan beide instellingen onder meer samenwerken op het gebied van het opleiden van leraren.

De twee instellingen hebben op 21 oktober een overeenkomst getekend die het gezamenlijk ontwikkelen en aanbieden van nieuwe bachelor- en masteropleidingen op wo- en hbo-niveau mogelijk maakt. Hierbij kan voor de masters een gezamenlijke accreditatie worden aangevraagd. Fontys en de Open Universiteit Nederland willen in ieder geval op de volgende gebieden gezamenlijk nieuwe wo- of hbo-masters aanbieden: bedrijfseconomie, bestuurskunde, strategic human resource management, management en ict, verandermanagement en logistiek. De overeenkomst bekrachtigt ook de reeds bestaande vormen van samenwerking. Fontys en de Open Universiteit hebben een lange traditie van samenwerking, die al geleid heeft tot het gezamenlijk aanbieden van in totaal acht (post-)hbo-opleidingen en masteropleidingen. Ruim 200 studenten volgen momenteel een van die opleidingen.

Bachelor- en mastertitels
Als Fontys en de Open Universiteit gezamenlijk wo- en hbo-masteropleidingen ontwikkelen, betekent dit dat studenten aan beide onderwijsinstellingen een van de drie mastertitels kunnen verwerven. Concreet gaat het hier om wo-titels master of science (MSc.), master of arts (MA.) en de hbo-master (M.). Ditzelfde geldt bij het gezamenlijk ontwikkelen van wo- en hbo-bacheloropleidingen overigens ook voor de wo-bachelortitel (BSc./BA.) en hbo-bachelortitel (B.).

Samenwerking bij opleiden van leraren
Fontys en de Open Universiteit willen ook gezamenlijk projecten op het gebied van het opleiden van leraren en zij-instromers gaan uitvoeren. Beide partijen hebben daarin hun eigen deskundigheid. Fontys heeft van meet af aan verschillende lerarenopleidingen in huis, die goed aangeschreven staan. De Open Universiteit heeft haar Ruud de Moor Centrum. Dit centrum is opgericht om de opleiding en professionalisering van leraren te ondersteunen, gebruik makend van de uitgebreide ervaring van de Open Universiteit met afstandsonderwijs en onderwijsvernieuwing.

Maatschappelijke thema's
Fontys en de Open Universiteit hebben elkaar op verschillende terreinen gevonden. Zij zijn ervan overtuigd dat wederzijdse gebruikmaking van elkaars kennis, deskundigheden en infrastructuur van waarde is voor beide instellingen. Fontys en de Open Universiteit constateren dat er belangrijke maatschappelijke thema's spelen die van invloed zijn op het onderwijs en de bekostiging daarvan. Beide instellingen vinden dat dit nieuwe vormen van samenwerking nodig maakt, waarvoor de overeenkomst de basis vormt.