Gemeente Haarlem


23 oktober 2003

199/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht



Gemeente Haarlem start invoering nieuwe bijstandswet

Uiterlijk op 1 januari 2006 implementatie op gemeentelijk niveau

Op 21 oktober 2003 is het college van burgemeester en wethouders akkoord gegaan met een voorstel voor de gemeentelijke invoering van de nieuwe bijstandswet: de Wet werk en bijstand (Wwb). Deze wet gaat op 1 januari 2004 in en zal onder meer de Algemene bijstandwet vervangen, de Wet inschakeling Werkzoekenden en het Besluit In- en Doorstroombanen. Deze nieuwe wet is op
8 oktober 2003 definitief geworden na het akkoord van de Eerste Kamer.

Het doel van de Wwb
Met de Wwb wil het kabinet gemeenten stimuleren om mensen die in de bijstand zitten sneller aan het werk te helpen. Daarom worden gemeenten volledig verantwoordelijk gemaakt voor de kosten van bijstandsverlening. Binnen de wet is meer ruimte gekomen voor het voeren van eigen beleid afgestemd op de lokale gemeentelijke situatie.

De invoering in Haarlem
Het college van b&w heeft inmiddels een plan van aanpak vastgesteld. Besloten is op welke wijze en binnen welke termijn de nieuwe wet wordt ingevoerd bij de gemeente Haarlem. De Wwb wordt in fasen ingevoerd met als uiterste invoeringsdatum 1 januari 2006.

Een van de eerste maatregelen is de intrekking van de huidige inkomensondersteunende maatregelen zoals de 250-euro regeling en de vergoeding voor vrije tijd. Dit wordt door het kabinet afgeschaft.

Hiervoor in de plaats komt een toeslag voor minima die langer dan 5 jaar geen inkomen uit werk hebben gehad.
Verder worden vóór de zomer van 2004 vijf nieuwe gemeentelijke verordeningen opgesteld en vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin wordt geregeld hoe de gemeente Haarlem omgaat met onder andere fraudebestrijding, reïntegratie naar de arbeidsmarkt en de inspraak van cliënten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De beleidsadviescommissie, waarin belangengroepen vertegenwoordigd zijn, wordt actief betrokken bij de invoering van de Wwb en de ontwikkeling van nieuw beleid. Daarnaast zullen de minimaorganisaties van informatie worden voorzien.

Meer informatie?
Mensen die op dit moment een bijstanduitkering ontvangen, worden vanaf november door een nieuwsbrief regelmatig op de hoogte gehouden van de gemeentelijke ontwikkelingen en de nieuwe rechten en plichten onder de Wwb. Daarnaast zullen artikelen verschijnen in de Stadskrant en op onze website: MACROBUTTON HtmlResAnchor www.haarlem.nl


Meriam Juthan/afdeling Klantenservice & Communicatie
023-5114398
023-5115171

---- --