Gemeente Westerveld

20-10-2003
Straatnaamgeving uitbreiding 'De Valderse'

Het nieuw te vormen gedeelte van de wijk ?De Valderse? te Dwingeloo wordt op korte termijn voorzien van straatnamen. De historische vereniging Dwingels Eigen heeft een voorstel ingediend voor de toekenning van drie straatnamen voor het nieuwe gedeelte. Dit voorstel heeft het college goedgekeurd.

Aanleg wegen
Het uitbreidingsplan van de wijk ?De Valderse? is op het punt aangekomen dat de grond bouwrijp gemaakt wordt. Na de benoeming van de straten gaat Westerveld tot huisnummering over.

Extern advies mogelijk
Het college is bevoegd om openbare ruimte zoals straten te benoemen. In Westerveld is ervoor gekozen dat alleen (plaatselijk bekende) of cultureel verantwoorde namen gekozen kunnen worden. Hiervoor wordt advies ingewonnen bij een historische vereniging met enige kennis over dat gebied. In dit geval gaat het om advies van de vereniging ?Dwingels Eigen?.

Nieuwe straten met nieuwe namen
Dwingels Eigen heeft de volgende namen voorgesteld: Noorderpad, De Kampen en Weninge. Het college heeft het advies overgenomen van de vereniging en is in haar vergadering van 15 oktober tot de benoeming van de nieuwe straten overgegaan.

De gebruikte straatnamen hebben de volgende betekenis: Noorderpad: een akker dat ten noorden van het dorp of het huis van de eigenaar ligt.
De Kampen: een stuk land dat door een met houdt begroeide wal was omgeven of een stuk land dat door een afgrenzing aan de gemeenschappelijke gronden was onttrokken.Het gehele gebied waar deze straatnaam nu gebruikt gaat worden heette vroeger: De Valderse Kampen.

Weninge: een akker die naar de eigenaar Wening (eerder Waning) is genoemd.
(bron: Stichting Dwingels Eigen)