Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 23 oktober 2003

AFFAIRE MABEL: LEF EN LEIDERSCHAP ONTBREKEN

Gebrek aan leiderschap door de Minister-President heeft geleid tot escalatie van de Mabel-affaire, vindt De Lijst Pim Fortuyn (LPF). De daadwerkelijke oorzaak van crises als deze is echter de consitutionele monarchie. Voor de LPF is dat een reden om begin volgend jaar een speciaal thema-debat in de Tweede Kamer te houden over de toekomst van onze monarchie.

Vooruitlopend op de uitkomst van het debat over Mabel Wisse Smit, dat vandaag in de Tweede Kamer plaatsvindt, staat voor de LPF een ding nu al vast. De oorzaak van crises als deze, is de constitutionele monarchie. De constitutionele monarchie is in de optiek van de LPF vergelijkbaar met een oldtimer, die steeds meer gebreken gaat vertonen. Problemen in de privé-sfeer van het Koninklijk Huis slaan gemakkelijk over naar de politiek, met als gevolg politieke onrust en instabiliteit. Een lange reeks van affaires, waaronder die van vandaag, vormt daarvoor het bewijs. Ook vanuit democratisch oogpunt valt, gezien de grote invloed van de Koningin op de achtergrond, het nodige aan te merken op de constitutionele monarchie.

De Minister-President heeft nooit een grondig onderzoek willen laten uitvoeren naar het verleden van Mabel Wisse Smit, ook niet toen in juni duidelijk werd dat zij misschien toch niet de hele waarheid had gesproken over haar amoureuze achtergrond. Het is alsof de minister-president een huiszoeking heeft laten doen en toen op de begane grond niets werd gevonden er maar van uit is gegaan dat er dan op de bovenverdieping ook wel niets te vinden zou zijn. Vervolgens is Peter R. de Vries door het slaapkamerraam naar binnen geklommen en kwam daar Charlie da Silva tegen!!, aldus woordvoerder Mat Herben.

Of dit zijn eigen beslissing was of dat minister-president Balkenende onder druk is gezet, is de vraag die de LPF vandaag beantwoord wil zien.

De hele situatie doet de LPF denken aan het briefje van Agt ooit stuurde aan de toenmalige Koningin Juliana waarin hij opmerkte dat er in Nederland maar één de baas wasen dat was zij niet. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de rollen hier waren omgedraaid, stelt Mat Herben.

Lees hier de volledige debatbijdrage