Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Arib over namaakmedicijnen (2020317150).

1.
Kunt u inzicht verschaffen in de hoeveelheid nepmedicijnen op de Nederlandse markt, en om wat voor soort medicijnen het gaat? Kunt u aangeven in hoeverre het gaat om medicijnen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid?

1.
De hoeveelheid namaakgeneesmiddelen op de illegale markt in Nederland is niet precies bekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in 2002 acht gevallen van illegale handel in geneesmiddelen opgespoord. In alle gevallen bleek het daarbij te gaan om vervalste geneesmiddelen. De meest voorkomende illegale geneesmiddelen zijn anabole steroïden en middelen tegen erectiestoornissen. Daarnaast worden ook andere zogenaamde lifestyle drugs aangetroffen, zoals afslankmiddelen. Het gaat over sterkwerkende middelen die binnen de gezondheidszorg de status Uitsluitend Recept (UR) hebben, hetgeen aangeeft dat er een risico is. Over het feitelijke risico voor de gezondheid wordt door het RIVM op verzoek van de IGZ volgend jaar een studie uitgevoerd. Aan de hand van de middelen die tot nu toe zijn aangetroffen zal worden onderzocht wat de gevolgen voor de volksgezondheid zijn van het gebruik van deze middelen.

2.
In hoeverre zijn erkende Nederlandse farmaceutische bedrijven en of groothandels betrokken bij de handel en/of productie van nepmedicijnen?

2.
Het Openbaar Ministerie beschikt thans niet over concrete aanwijzingen omtrent de betrokkenheid van erkende Nederlandse farmaceutische bedrijven en/of groothandels bij de handel en/of productie van namaakmedicijnen.
3.
Kunt u aangeven in welke mate de handel in nepmedicijnen gevolgen heeft voor de betrouwbaarheid van medicijnen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn, gezien het feit dat de Inspectie aangeeft dat de nepmedicijnen soms niet van de echte te onderscheiden zijn?

3.
Nepmedicijnen liggen tot nu toe niet in Nederlandse apotheken. Er zijn wel twee gevallen bekend van middelen die door hun illegale distributieroute als onbetrouwbaar moesten worden beschouwd, en om die reden zijn teruggehaald uit apotheken. IGZ spant zich in om door middel van toezicht en opsporing te voorkomen dat onbetrouwbare en vervalste middelen de apotheek kunnen bereiken.

4.
Kunt u aangeven of de verruiming van de distributiemogelijkheden van medicijnen ­ bijvoorbeeld de levering van medicijnen door drogisten ­ van invloed is op de mate waarin illegale medicijnhandel plaatsvindt?

4.
Momenteel zijn de illegale middelen die worden aangetroffen vrijwel allemaal UR-middelen (zie vraag 1). De verruiming van de distributiemogelijkheden heeft geen betrekking op deze UR-middelen, maar op de zogenaamde zelfzorgmiddelen (niet UR-middelen) die momenteel reeds bij drogisten te koop zijn.


---

5.
Hoe denkt u te voorkomen dat illegale middelen Nederland binnenkomen en worden verhandeld, dan wel doorgevoerd? Gaat u aandringen op een internationale aanpak voor de bestrijding van illegale medicijnenhandel; bijvoorbeeld door inzet van Europol?

5.
De IGZ neemt actief deel aan internationaal overleg binnen diverse fora (Permanent Forum on International Pharmaceutical Crime, ad hoc Group "Counterfeit Medicines" van de Raad van Europa, World Health Organization (WHO)). Bij de bestrijding van de illegale handel in geneesmiddelen zal ­onder leiding van het Functioneel Parket i.o.- intensief worden samengewerkt tussen de verschillende bijzondere opsporingsdiensten zoals IGZ, Douane, Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst/ Economische Controle Dienst (FIOD/ECD en de Algemene Inspectie Dienst (AID). Verder zal door het Openbaar Ministerie, daar waar nodig, uitvoering worden gegeven aan de internationale samenwerkingsverbanden die door tussenkomst van het Bureau Internationale Rechtshulp tot stand komen.


---- --