GroenLinks Tweede-Kamerfractie 23 oktober 2003 12:49 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil opheldering over verstandelijk gehandicapten in gevangenis

(23 oktober 2003)

Kamervraag
GroenLinks vindt het onaanvaardbaar dat het aantal verstandelijk gehandicapten in gewone gevangenissen toeneemt. Kamerlid Tonkens constateert dat verstandelijk gehandicapten teveel aan hun lot worden overgelaten, waardoor de verleiding tot crimineel gedrag te groot wordt. Ze dringt er bij de staatssecretaris van VWS op aan veel meer te investeren in de begeleiding. Verstandelijk gehandicapten horen niet thuis in een gewone gevangenis. Daarom is het belangrijk dat er speciale afdelingen komen voor deze groep gedetineerden. Daarnaast is het vooral belangrijk te voorkomen dat verstandelijk gehandicapten vervallen in crimineel gedrag en in aanraking komen met politie en justitie. Meer begeleiding van verstandelijk gehandicapten die op zichzelf gaan wonen is daarbij een absolute voorwaarde. Ook moeten er meer werkplekken met begeleiding worden gecreëerd voor deze groep gehandicapten.


---

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ingezonden 23 oktober 2003)


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht "Steeds meer verstandelijk gehandicapten in cel"?


2. Deelt u de mening dat verstandelijk gehandicapten niet thuis horen in een gewone gevangenis?


3. Deelt u de mening dat vermaatschappelijking een keerzijde kent?


4. Deelt u de mening dat zelfstandig wonen niet voor iedere verstandelijk gehandicapte haalbaar is?


5. Deelt u de mening dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in begeleiding en daadwerkelijke maatschappelijke integratie nu meer verstandelijk gehandicapten op zichzelf wonen?


6. Welke stappen bent u van plan te zetten om er voor te zorgen dat er meer geïnvesteerd gaat worden in de begeleiding en maatschappelijke integratie van verstandelijk gehandicapten die op zichzelf wonen?


7. Welke stappen bent u van plan te zetten om er voor te zorgen dat de wijk waarin verstandelijk gehandicapten (komen te) wonen daar beter op ingericht worden?


8. Wat is uw reactie op de in het artikel verwoorde mening dat de begeleidingsstijl in de psychiatrie en zorg voor verstandelijk gehandicapten te accepterend is en dat dat één van de oorzaken is voor het toenemend aantal verstandelijk gehandicapte gedetineerden?