Socialistische Partij

Mabeldebat: functioneren JP de MP voor SP niet ter discussie

23-10-2003 * De SP heeft niet veel aan te merken op het optreden van minister-president Jan Peter Balkenende in de kwestie Mabel Wisse Smit. "Zodra hem duidelijk werd dat de verklaringen van Mabel en Johan Friso niet deugden, heeft hij kordaat en juist opgetreden," stelt Jan de Wit. "De SP vindt het belangrijker om het functioneren van de AIVD, de commissie stiekem en de monarchie tegen het licht te houden."

De meeste oppositiepartijen hebben de premier bestookt met een groot aantal vragen over zijn optreden. Ook in de media hebben zij een flink aantal kritische kanttekeningen geplaatst bij zijn functioneren in deze kwestie. De Wit: "Zodra duidelijk werd dat prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit gelogen hadden, heeft Balkenende een streep getrokken en openheid van zake gegeven: precies wat we van hem mochten verwachten."

De AIVD

Er is kritiek op de AIVD. Waarom kan de AIVD niet wat journalisten wel kunnen? De Wit: De SP heeft al heel lang kritiek op de AIVD en dat is ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar hier heeft de minister-president het bij het rechte eind. We hebben gelukkig geen KGB in ons land en die moeten we ook niet willen. De SP is er tegen dat de AIVD zomaar in iemands leven kan gaan zitten wroeten. Of willen we dat de AIVD zoals Peter R de Vries in Chili te paard iemand ondervraagt over mevrouw Wisse Smit. Nee, we zijn immers een rechtsstaat waarin ook de AIVD zich moet houden aan de regels. De SP deelt die kritiek dus niet.

Wel leeft bij de SP de vraag of MWS haar AIVD-dossier heeft kunnen inzien en zo ja, wanneer en hoe kan dat? Ook vraagt de SP de reactie van de premier op verhalen rond haar vermeende relatie met Bosnische en Servische leiders en haar eventuele betrokkenheid bij wapenhandel.

De commissie Stiekem

Het was een schertsvertoning gisteren, stelde De Wit. Twee voorzitters van coalitiefracties gingen in gesprek met twee vertegenwoordigers van dezelfde coalitie. Een variant van het torentjesoverleg, maar nu op dinsdag en niet op woensdag. De SP-fractie heeft nu al weer enkele maanden geleden in deze Kamer voorgesteld om de commissie Stiekem op te heffen. In het door mijn fractie aangevraagde debat heb ik een motie van die strekking ingediend die helaas alleen de steun van GroenLinks kreeg.

Voor opheffing van die commissie pleiten de volgende argumenten. Deze commissie heeft een speciale status; in tegenstelling tot de andere commissies is zij altijd besloten. Anders dan mevrouw Kalsbeek (PVDA) afgelopen dinsdag suggereerde, mogen de fracties niet worden geïnformeerd over wat er is besproken. De Kamer krijgt hoogstens een verslag. De vraag is gewettigd wie controleert de controleurs? En controleren deze controleurs wel? Zij zijn gewoon het gehoor van het kabinet. Het is een onmogelijke situatie. De fractievoorzitters krijgen van alles te horen, maar ze mogen er niks mee doen; hun handen zijn gebonden, om met de heer Bos te spreken.

Door het wegblijven van de heer Bos gisteren in de commissie is een heel nieuwe situatie ontstaan. Nog slechts twee leden uit de Kamer controleren de AIVD. Een kleine Commissie Stiekem controleert de Dienst Stiekem en doet dat ook nog stiekem. De commissie heeft zich zelf in feite hierdoor opgeheven. Vandaar het pleidooi van mijn fractie om de commissie op te heffen. En mijn vraag aan de PvdA is of ook zij dat niet beter vindt. Onze voorkeur is nog steeds alles omtrent de AIVD in openbaarheid te bespreken in de Commissie Binnenlandse Zaken en bij uitzondering heel gevoelige zaken in beslotenheid te bespreken maar dan binnen die commissie.

De monarchie

Deze affaire is een gevolg van het feit dat we een constitutionele monarchie hebben, en dat de MP ministeriële verantwoordelijkheid draagt voor de leden van het Koninklijk Huis. Deze zaak maakt opnieuw de urgentie duidelijk dat we toe moeten naar een modernisering van de monarchie.

Volgens mijn fractie hebben we daarbij de keuze alles te laten zoals het is, en dan blijven we steeds nieuwe affaires krijgen, na de reeks die we allemaal kennen: Lockheed, Zorreguieta, Margarita, Mabelgate. Of het Koninklijk Huis wordt beperkt tot het staatshoofd en de functie van het staatshoofd wordt teruggebracht tot een ceremoniële functie. Dan zijn we ook van de ministeriële verantwoordelijkheid af.

Nederland houdt van Oranje, dat is de politieke realiteit. De discussie over het functioneren van de monarchie moet echter gevoerd worden. De Eerste-Kamerfractie van de SP stelde daarom gisteren in de Eerste Kamer voor om een staatscommissie in het leven te roepen, om de mogelijkheden voor modernisering te onderzoeken. Dat is daar niet gelukt. Wellicht komt er na vandaag meer draagvlak voor.