European Commission

IP/03/1408

Brussel, 17 oktober 2003

De centrale rol van het nucleair onderzoek van de EU in de strijd tegen kanker en tegen de illegale handel in nucleair materiaal

Het Transuraneninstituut (ITU) van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) van de Commissie, een van de belangrijkste spelers in de strijd tegen kanker en tegen de illegale handel in nucleair materiaal, viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Het ITU beheert projecten voor nucleair onderzoek op gebieden als het beheer van nucleaire afvalstoffen, nucleair forensisch onderzoek, stralingsbescherming, detectie van straling in het milieu en andere met nucleair onderzoek verbonden activiteiten, inclusief levensreddende medische toepassingen voor onder meer de bestrijding van kanker. Het ITU speelt ook een centrale rol bij de detectie, identificatie en opsporing van nucleair materiaal binnen en buiten Europa. Het draagt daarom bij tot de strijd tegen de smokkel van nucleair materiaal en tegen de nucleaire proliferatie.

Tijdens een bezoek aan het ITU naar aanleiding van die 40e verjaardag verklaarde het met het EU-onderzoek belaste Commissielid Philippe Busquin: Het is van levenbelang voor Europa om over een duurzame, veilige en betrouwbare mix van energiebronnen te beschikken. Kernenergie is een optie, maar er is meer onderzoek nodig over het beheer van de nucleaire afvalstoffen en de veiligheid van de centrales. Het GCO van de Commissie is een referentie geworden voor nucleair onderzoek en zijn activiteit zal nog belangrijker worden in een uitgebreide Unie. De nucleaire technologie zal voordelen opleveren voor de toekomstige generaties en het Europese onderzoek moet vooraan staan bij deze ontwikkelingen. Met haar netwerk van ervaren onderzoekers en geavanceerde technologieën staat de Commissie klaar om die uitdaging aan te gaan.

Het ITU verricht werkzaamheden op het gebied van nucleair forensisch onderzoek, de bewaking van de straling in het milieu en de kennisoverdracht aan onderzoekers binnen en buiten de Europese Unie, waarbij de veiligheid en het welzijn van de burger de topprioriteit vormt.

Veiligheid eerst

De voornaamste doelstellingen van het Instituut zijn de bescherming van de Europese burger tegen die risico's die verbonden zijn met de behandeling en opslag van hoogradioactieve elementen en bijdragen tot de veiligheid van de splijtstofkringloop. In nauwe samenwerking met hun Europese collega's en met de industrie en de autoriteiten bestuderen de vorsers van het Instituut beide door de lidstaten voorgestelde opties voor de oplossing van het probleem van nucleaire afvalstoffen, namelijk opslag en transmutatie.

Zij bestuderen daarom zowel het gedrag van verbruikte splijtstof in geologische opbergingsplaatsen als de scheiding van langlevende elementen uit het nucleaire afval en hun transmutatie in minder radiotoxische stoffen. Het Minor Actinide laboratory, een uiterst moderne faciliteit voor de productie van transmutatiebronnen en
-targets, en de 'hete cel'-apparatuur die wordt gebruikt voor het onderzoek van bestraalde splijtstoffen, zijn cruciale installaties die de verwezenlijking van deze belangrijke opdracht mogelijk maken. De experimentele werkzaamheden worden voorts aangevuld door de ontwikkeling en validatie van simulatieprogramma's, die nu ook tools voor de Russische reactoren omvatten. Deze programma's worden gebruikt bij de vergunningverlening voor nucleaire installaties.

Efficiëntie en analyse

Het is ook in het belang van de burger dat er efficiënte systemen worden ontwikkeld voor de veiligheid van en het toezicht op de splijtstofkringloop. Het Instituut ontwikkelt analytische technieken en ondersteunt de veiligheidscontroleautoriteiten van de Unie en in de wereld, zoals de IAEA (Internationale Organisatie voor atoomenergie) in Wenen. Het speelt ook een rol bij de activiteiten van de Commissie ter bestrijding van de illegale handel in nucleair materiaal, met name door de ontwikkeling, in samenwerking met Europol, van een programma voor nucleair forensisch onderzoek.

In het kader van de internationale strijd tegen de illegale handel in nucleair materiaal is het GCO onder meer actief in de opleiding van douanebeambten in de Oost-Europese landen. Er zal worden getoond hoe het Safeguards Analytical Reference Laboratory van het Instituut analytische bijstand en deskundigheid levert inzake faciliteiten voor de behandeling van plutonium en voorts kwalitatief hoogstaande analyseinstrumenten levert voor sporenanalyse, d.w.z. nucleaire fingerprinting. Op de gebieden van de illegale handel in nucleair materiaal, het illegaal storten van radioactieve afvalstoffen en de milieueffecten van vrijkomende straling verbetert het ITU de selectiviteit, gevoeligheid en nauwkeurigheid van de opsporings- en meetmethoden om zo de oorsprong van gedetecteerd materiaal beter te kunnen achterhalen.

Het GCO meet ook de stralingsniveaus in het milieu. Er kan radioactiviteit in het milieu vrijkomen als bijproduct van de splijtstofkringloop, door medische toepassingen of nucleaire afvalstoffen, alsook door de verbranding van fossiele brandstoffen.

Referentie voor onderzoekers

Het Transuraneninstituut dient als referentiecentrum voor fundamenteel actinidenonderzoek en geeft zijn kennis en knowhow door aan jonge wetenschappers van de volgende generatie. De unieke onderzoeksfaciliteiten van het Instituut moeten dankzij de opening van het Actinide User Laboratory in 2002 ter beschikking komen van externe vorsers. Onlangs hebben ITU-onderzoekers, in samenwerking met wetenschappers van het Los Alamos Laboratory en de Universiteit van Florida, de supergeleidbaarheid bij hoge temperatuur van plutoniumverbindingen aangetoond.

Het ITU kijkt terug op 40 jaren van verwerving en ontwikkeling van technologische deskundigheid en blijft werken aan een toekomst waarin kernenergie grote baten kan opleveren zonder dat de veiligheid van de burgers ook maar enigszins in het gedrang komt.

Voor meer informatie over de activiteiten van het ITU, zie:

http://itu.jrc.cec.eu.int