Ministerie van Justitie

Snellere en effectievere afdoening strafzaken
23 oktober 2003

Met een herziening van het Wetboek van Strafvordering wil minister Donner een snellere en effectievere afdoening van strafzaken mogelijk maken. De komende jaren wordt het wetboek aan de eisen van de tijd aangepast, zo laat Donner de Tweede kamer in een brief weten. De aanpassingen moeten voorkomen dat de strafrechtsketen onnodig verder wordt belast. Het is de bedoeling dat het vernieuwde wetboek de bestrijding van de criminaliteit vergemakkelijkt zonder daarbij te tornen aan de eisen van een behoorlijk en een eerlijk proces.

De belangen van personen die bij de strafvordering worden betrokken, moeten worden afgewogen tegen het belang van het onderzoek en de opsporing. In het nieuwe Wetboek van Strafvordering komt onder andere meer aandacht voor de positie van het slachtoffer. Verder moet de afdoening van relatief lichte vergrijpen door bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie er een plaats in krijgen.

Op grond van het Veiligheidsprogramma is al een begin gemaakt met verbetering van efficiency en vermindering van de werklast bij rechters, officieren van justitie en ondersteunend personeel. Onlangs zijn vier wetsvoorstellen bij de Tweede kamer ingediend die het strafproces vereenvoudigen en in meer of mindere mate samenhangen met het herzieningsproject Strafvordering 2001.