B EN W BERICHTEN 2003 - 40 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 21 oktober

Algemene Zaken

(21-10) In de tweede helft van 2004 is Nederland voorzitter van de Europese Unie. In het kader van het voorzitterschap organiseert de Staten-Generaal in Den Haag een Voorzittersconferentie waaraan de voorzitters van de EU parlementen zullen deelnemen. Het College heeft besloten de deelnemers aan deze conferentie een boottocht aan te bieden op zaterdag 3 juli 2004. De burgemeester zal bij deze boottocht als gastheer optreden.

(21-10) Het college van B en W heeft besloten akkoord te gaan met het huren van kantoorruimte aan de Piekstraat voor de vestiging van een aantal wijkposten en afdelingen van Stadstoezicht. Met name de wijkposten die momenteel zijn gehuisvest in kantoorruimten op de locaties Oleanderplein, Oleanderstraat, Pinckoffsplein en Sportlaan, voldoen niet meer aan de ARBO-normen en zijn in omvang niet meer toereikend om het personeel te huisvesten. De huurovereenkomst voor de Piekstraat heeft betrekking op 1.441 m2 kantoorruimte en moet gelden voor vijf jaar.

(21-10) De European Community Shipowner Association houdt in 2004 zijn jaarvergadering in Rotterdam. Het College heeft besloten de deelnemers op 17 juni een diner in de Burgerzaal aan te bieden. De wethouder Economische Infrastructuur zal als gastheer optreden.

(21-10) Het College heeft besloten om op dinsdag 6 januari 2004 van 17.30 tot 19.00 uur de 600 deelnemers aan het ICSEI-congres een ontvangst aan te bieden in de Burgerzaal, kamer 113 en kamer 105. Het ICSEI-congres is een internationaal forum van onderwijsbeleidsmakers, wetenschappers en mensen uit de onderwijspraktijk. Wethouder Sociale Integratie zal als gastheer optreden.

(21-10) Het College heeft besloten om op vrijdag 31 oktober van 14.00 tot 16.00 uur de Burgerzaal van het Stadhuis ter beschikking te stellen voor de kick-off van de Kinderrechtenmaand.

(21-10) Het College heeft besloten de Burgerzaal en andere kamers van het Stadhuis ter beschikking te stellen voor de organisatie Stichting Rotterdam Marathon om een ontvangst en lunch voor relaties van de stichting mogelijk te maken.

(21-10) Het College heeft besloten de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor de Koninklijke Auris Groep voor een symposium ter gelegenheid van 150 jaar onderwijs aan auditief gehandicapten in Rotterdam.

(21-10) Het College heeft de leden van de Algemene Bezwaarschriften-commissie (ABC) definitief benoemd en ook weer raadsleden in de commissie opgenomen. Voor leden van de ABC is de Wet dualisering aangepast, zodat daar nu ook weer raadsleden lid van kunnen zijn. Voor andere commissies die door het College of de burgemeester worden ingesteld is dat sinds de Wet dualisering niet meer mogelijk.

Beleid

(21-10) Het College heeft op grond van het beleid rond trouwlocaties besloten om het verzoek van de Nederlandse Radarstoomboot Maatschappij (NRM) af te wijzen. De NRM had verzocht om de radarstoomboot De Majesteit aan te wijzen als huis der gemeente voor het voltrekken van huwelijken. Eind 2002 is het aantal trouwlocaties in Rotterdam uitgebreid, uit onderzoek bleek dat aan verdere uitbreiding van het aantal trouwlocaties geen behoefte bestond.

(14-10) Het College heeft het Plan van Aanpak voor de herstructurering van de Rotterdamse kunst- en cultuursector vastgesteld. Het plan, dat is opgesteld door het organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, wordt aan de Commissie voor Cultuur en Sport aangeboden, zodat de commissie zich een oordeel kan vormen over de voorgenomen stappen. De herstructurering voorziet in de verzelfstandiging van de gemeentelijke podia en musea en het CBK, de oprichting van een nieuwe Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en een nieuwe tak van dienst voor Kunst en Cultuur. Het is de bedoeling dat de gehele operatie per 1 januari 2005 is afgerond.

(21-10) Burgemeester en wethouders hebben het 'Tarievenoverzicht Oktober 2003' vastgesteld. Het tarievenoverzicht hoort bij de Verordening Parkeerregulering en Parkeerbelastingen 2003. Het tarievenoverzicht past binnen de richtlijnen 'Harmonisatie van de parkeerregulering'. Tegelijkertijd is het Tarievenoverzicht januari 2003 ingetrokken. In het centrumgebied is het, op basis van parkeertellingen en waarnemingen van parkeercontroleurs, wenselijk gebleken de parkeertarieven meer in overeenstemming te brengen met de geconstateerde parkeerdruk. Dit leidt tot de aanpassing van de kortparkeerta-rieven in een aantal straten. Met het uitbreiden van het betaald parkeren in de deelgemeentegebieden hebben ook de deelgemeenten Delfshaven en Feijenoord straten aangewezen waar betaald parkeren wordt ingesteld. Ook op dit punt is het tarievenoverzicht aangepast.

(21-10) Het College heeft besloten de Gemeenteraad voor te stellen een nadeelcompensatieregeling vast te stellen voor de projectdelen van RandstadRail en Rotterdam Centraal die onder verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam worden gerealiseerd. De verordening voorziet in het bieden van financiële compensatie voor mogelijke economische schade die wordt veroorzaakt door het uitvoeren van werken voor RandstadRail en het nieuwe Centraal Station.

(21-10) Het College heeft ingestemd met de conceptnota van uitgangspunten voor de ontwikkeling van het Zuidpleingebied. Het College zou graag zien dat het Zuidplein en de directe omgeving een belangrijke bijdrage leveren aan het opwaarderen van het zuidelijke gedeelte van Rotterdam. Op korte termijn moeten enkele belangrijke knelpunten worden opgelost. De Gooilandsingel wordt opgeknapt en het busstation wordt vernieuwd.

(21-10) Op verzoek van de Stichting Oudheidkamer Pernis heeft het College besloten de voormalige boerderijen aan de Hogedijk 2 en 4 in Pernis voorlopig aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Uit nader onderzoek moet blijken of de historie, de situering en de nog aanwezige karakteristieken van de boerderijen een plek op de gemeentelijke monumentenlijst rechtvaardigen. Als dat het geval is, worden de panden definitief aangewezen als beschermd gemeentelijk monument.

(21-10) Het College heeft besloten tot een grondruil voor de bouw van een moskee aan de Colosseumweg, zoals afgesproken in de 'Projectontwikkelings-overeenkomst Moskee Es Salam' van 27 september 2000. In ruil voor de grond aan de Colosseumweg krijgt de gemeente de percelen aan de Polderlaan/ Noordpolderstraat, waar de moskee nu is gevestigd.

(21-10) Het College is akkoord gegaan met het concept Masterplan Hart IJsselmonde. Het belangrijkste doel van het plan is ervoor te zorgen dat winkelcentrum Keizerswaard en de directe omgeving het kloppend hart van de deelgemeente worden. Een van de onderdelen van het plan is de bouw van een lokaal cultureel centrum.

(21-10) Het College heeft een tweetal brieven vastgesteld gericht aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en aan de Commissie Integraal Waterbeheer, inzake de rol van de gemeente bij het grondwaterbeheer. De commissie Wijken en Buitenruimte zal over deze brieven geïnformeerd worden.

(21-10) het College heeft besloten voor een totaal bedrag van ca. E 84.100,- terug te vorderen aan ten onrechte uitgekeerde bijstand.

Middelen & Control

(21-10) Het college van B en W is akkoord gegaan met het ontslag zonder vermelding van het predikaat eervol van één medewerker van de Roteb wegens plichtsverzuim.

(21-10) Het college van B en W heeft de hoogte bepaald op E 650 van de jaarlijkse gratificatie voor RET(M)-weduwen. Weduwen van RET(M)-ambtenaren wier echtgenoot voor 1 januari 1957 is overleden ontvangen jaarlijks een (onverplichte) gratificatie die dient als compensatie voor het feit dat het pensioeninkomen van betrokkenen minder bedraagt dan dat van een vergelijkbare weduwe, wier echtgenoot steeds in volledige overheidsdienst is geweest.


---- --