MOVE 2 SOLUTIONS

VelsenNoord, 23 oktober 2003

Export naar de Verenigde Staten in keurslijf
Nieuwe wet van kracht, 12 december 2003 deadline, er resten u nog slechts 51 dagen!

Exporterende bedrijven naar de Verenigde Staten, van voedingsmiddelen voor mens en dier en voedingssupplementen, worden tot FDA-registratie verplicht.
Ook bedrijven die onderdeel zijn van de produktie- en distributie keten moeten geregistreerd staan. Tevens dienen de exporterende bedrijven te beschikken over een agent aldaar en moeten zending vooraf gemeld worden. Heeft u dit op 12 december 2003 niet geregeld dan worden exportzendingen domweg geweigerd en komen deze de Verenigde Staten dus niet in, of de goederen worden in beslag genomen en mogelijk vernietigd.

Sinds 11 september 2001 zijn vele initiatieven ontwikkeld om de toevoer van goederen naar de Verenigde Staten veilig te stellen. Sommige initiatieven zijn vrijwillig, andere echter zijn wettelijk vastgelegd. Europese ondernemingen die goederen naar de VS exporteren dienen met de opgelegde verplichtingen en procedures rekening te houden.
Exporteren naar de VS stelt specifieke eisen. Zo moet u over een agent in de VS beschikken en moet u met uw bedrijf geregistreerd staan bij de Amerikaanse autoriteiten, de FDA (Food en Drugs Administration). Vrijdag 10 oktober 2003 is er een wet aangenomen waarbij bedrijven verplicht worden zich te registreren.
Doen ze dat niet dan is het per 12 december 2003 niet meer mogelijk met goederen in de voedingsmiddelen sfeer de VS binnen te komen. Niet alleen de producerende en exporterende bedrijven maar in een aantal situaties ook de aanpalende leveranciers en dienstverleners binnen het productie proces moeten zich laten registreren. En dat is een lastig verhaal voor veel exporteurs. Wie zit waar in de supply chain en wanneer valt het betreffende bedrijf dan onder de nieuwe wet. Een lastig en complex vraagstuk voor ca. 4000 directe en ca. 8000 indirecte bedrijven binnen Nederland.

Bedrijven die zich willen laten adviseren en registreren kunnen terecht bij Move2 Solutions in
VelsenNoord. Naast de ondersteuning met betrekking tot de registratie hebben zij ook een overeenkomst met een agent in de VS. Dit is vereist binnen deze nieuwe wet. De agent is binnen de VS het aanspreekpunt voor de leverancier/exporteur en met name voor de FDA.. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van Move2 Solutions, www.move2solutions.nl of bij de agent Batavia Trade Solutions, www.register-fda.com .

23 okt 03 12:25