Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2003/4377
datum
23-10-2003

onderwerp
Vragen van de leden Waalkens en Van den Brand over Pilotprojecten 'Boeren voor Natuur'
TRC 2003/6549

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van de leden Waalkens (PvdA) en Van den Brand (GL) over pilotprojecten 'Boeren voor Natuur'.


---
Bent u op de hoogte van het onderzoek in de Polder van Biesland, dat uitwees dat de LNV-beleidsdoelen ruimschoots gehaald worden met het toepassen van 'Boeren voor Natuur'?

Ja. Uit een onderzoek van het EC-LNV over het concept 'Boeren voor Natuur' blijkt dat SAN-natuurdoelen met dit concept kunnen worden gerealiseerd. Voor de SN-natuurdoelen zal worden nagegaan of dit met een landbouwbedrijfsvoering conform 'Boeren voor Natuur' kan worden gerealiseerd. Dit wordt onder andere nader onderzocht in het kader van de onderzoekspilots 'Boeren voor Natuur' (Polder van Biesland en Twickel).

datum
23-10-2003

kenmerk
DN. 2003/4377

bijlage


---
Vindt u 'Boeren voor Natuur' (de pilotprojecten Polder van Biesland en landgoed Twickel) een goed voorbeeld van het beleid voor Groene Diensten?

Het concept 'Boeren voor Natuur' is één van de mogelijkheden voor de invulling van een beheerssystematiek voor groene diensten. Het concept spreekt mij aan, met name door de mogelijkheid om meer duurzaamheid in het agrarische natuur- en landschapsbeheer te bereiken. Ook aan de boer kan dit concept meer zekerheid bieden. Om deze redenen wordt het onderzoek naar het concept door mij ondersteund via de onderzoekspilots 'Polder van Biesland' en 'Twickel'. Als centrale elementen in het concept 'Boeren voor Natuur' zie ik enerzijds de erfdienstbaarheid, waarmee de grondgebruiker zich vastlegt op het realiseren van natuur- en/of landschapsdoelen en anderzijds het vermogensfonds, waarmee de grondgebruiker betaald wordt voor de geleverde natuur- en landschapsprestaties.

Er liggen evenwel nog belangrijke vragen die beantwoord dienen te worden alvorens dit concept in de praktijk toe te passen is. Zo is het de vraag hoe dit concept zich verhoudt tot de Brusselse kaders (de Kaderverordening Plattelandsontwikkeling en de Staatssteuntoets). Met name de mogelijkheden voor het langdurige karakter van de verplichtingen (in principe eeuwigdurend) en de voorgestelde prijsvorming van de diensten dienen verder te worden onderzocht. Een andere vraag betreft de verhouding van het te vormen vermogensfonds met de begrotingssystematiek van de rijksoverheid.

Bovengenoemde punten maken onderdeel uit van het onderzoek in het kader van de onderzoekspilots 'Boeren voor Natuur'.

3 en 4

---
Bent u bereid om in het kader van het beleid voor groene diensten de pilotprojecten 'Boeren voor Natuur' expliciet op te nemen als 'Verkenningen Groene Diensten'?


---
Bent u bereid om de regionale initiatieven rond de pilotprojecten 'Boeren voor Natuur', conform uw toezeggingen in januari 2003, in het kader voor het beleid voor groene diensten of anderszins, een impuls te geven door medefinanciering toe te zeggen?

Ik sta positief tegenover het concept 'Boeren voor Natuur', zoals ik ook bevestigd heb in januari 2003. Ik ben voornemens een aantal verkenningen Groene Diensten te ondersteunen. Het gaat dan met name om de verkenningen Ooijpolder-Groesbeek en Het Groene Woud. Andere verkenningen als Twickel en de Polder van Biesland zouden hieraan kunnen worden toegevoegd. Ik wil echter niet vooruitlopen op de resultaten van het onderzoek naar het concept 'Boeren voor Natuur', door nu de Boeren voor Natuur-pilots reeds aan te wijzen als 'Verkenning Groene Diensten'. Mijn besluit tot aanwijzing van de Polder van Biesland en Twickel als verkenning Groene Diensten is mede afhankelijk van de bereidheid van andere partijen om financieel te participeren.
Ik streef ernaar dat het onderzoek in de komende maanden wordt afgerond, zodat ik daarna een besluit kan nemen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman


---