Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 23 oktober 2003

Behandeld

Roger van Laak


Kenmerk


- DAM-501/03

Telefoon


- +31-70-3485192


Blad


- 1/2

Fax


- +31-70-3486639


Bijlage(n)


- -

rjh-van.laak@minbuza.nl


Betreft

Midden-Oosten

Graag - bied ik u hierbij- , mede namens de Minister-President, de reactie aan op het verzoek van - het lid Karimi, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 21 oktober 2003, inzake de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten- .

In de afgelopen periode is er sprake geweest van een aanzienlijke escalatie van de gewelddadigheden over en weer. Een vrijwel dagelijkse aaneenschakeling van zeer ernstige incidenten, waarbij actie en reactie nauwelijks van elkaar waren te onderscheiden, kende als dieptepunten achtereenvolgens de bloedige Hamas-aanslag in Haifa, de Israëlische actie in Syrië, Israëlische militaire operaties in het vluchtelingenkamp in Rafah, de aanslag op een Amerikaans diplomatiek konvooi in Gaza, meerdere Palestijnse aanvallen met Qassam-raketten vanuit de Gazastrook op Israël, en laatstelijk Israëlische raketaanvallen op de Gazastrook.

In het verlengde van de internationale discussie over de bouw door Israël van de veiligheidsmuur in de Palestijnse Gebieden werd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met steun van o.a. de EU-lidstaten een resolutie aangenomen die Israël oproept de bouw van de muur te staken en de reeds gebouwde gedeelten ongedaan te maken. Tevens wordt in de resolutie de Palestijnse Autoriteit (PA) opgeroepen op te treden tegen terreur.

De regering is van mening dat alleen een politieke oplossing een eind kan maken aan het Israelisch-Palestijns conflict. De hervatting van het politieke proces biedt aan beide partijen de beste garantie voor een bestaan in vrede en veiligheid. Een onverminderd Amerikaans engagement blijft daarbij van cruciaal belang. Nederland en de EU dringen voortdurend bij beide partijen aan op zelfbeheersing en wijzen op de noodzaak de weg terug naar het politieke proces, zoals neergelegd in de Roadmap, te vinden. Beide partijen dienen hun verplichtingen in het kader van de Roadmap onverwijld na te komen. De conclusies van de Europese Raad van 16 en17 oktober jl. zijn in dat opzicht ook meer dan duidelijk. Inmiddels hebben zowel het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie als Hoge Vertegenwoodiger Solana de recente Israëlische luchtacties in de Gazastrook sterk afgekeurd en wederom de partijen opgeroepen hun verplichtingen na te komen.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr. J.G. de Hoop Scheffer


---