Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

10/23/2003
Extraatje voor inwoners op bijstandsniveau

De gemeente Alphen-Chaam heeft besloten mensen die langere tijd van een inkomen op bijstandsniveau moeten rondkomen financieel te ondersteunen in de vorm van de Langdurigheidstoeslag 2003. Inwoners die de afgelopen 60 maanden (5 jaar) op bijstandsniveau hebben geleefd, op korte termijn geen uitzicht hebben op werk (geen arbeidsmarktperspectief) en jonger dan 65 jaar zijn, komen in aanmerking voor de Langdurigheidstoeslag 2003.

Op bijstandsniveau geleefd hebben kan ook het geval zijn bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering op basis van 80 tot 100% arbeidsongeschiktheid. Diegenen die recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de Wao, de Waz of e Wajong berekend naar een arbeidsongeschiktheid van tenminste 80% kunnen dus ook aanspraak maken op de toeslag. Ook hier wordt getoetst aan het voor hen geldende bijstandsniveau.

Deze regeling is eenmalig en loopt vooruit op de per 1 januari 2004 in te voeren Wet werk en bijstand waarin een dergelijke toeslag is opgenomen. De voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om in aanmerking te kunnen komen, zijn dan ook zoveel mogelijk op deze nieuwe wet afgestemd.

Niet automatisch

Het is niet zo dat mensen met een bijstandsuitkering automatisch in aanmerking komen voor deze regeling. Lang niet alle klanten hebben immers al 5 jaar een bijstandsuitkering. Ingeval van twijfel kunt u het beste contact opnemen met uw contactpersoon bij de afdeling Publiekszaken.

Hoogte

Gezinnen komen in aanmerking voor een toeslag van 450,00.

Alleenstaande ouders ontvangen 400,00. Alleenstaanden krijgen 320,00.

Let op: het vermogen telt mee als het gaat om het in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag. Gehuwden, samenwonenden en alleenstaande ouders mogen om in aanmerking te komen voor de langdurigheidstoeslag een vermogen hebben tot maximaal 9.950,00. Alleenstaanden mogen een vermogen hebben tot maximaal 4.975,- (per 1 januari 2003).

Aanvragen bij de afdeling Publiekszaken

Alle mensen die denken voor de Langdurigheidstoeslag 2003 in aanmerking te komen, kunnen deze aanvragen bij de afdeling Publiekszaken. Een aanvraagformulier kan worden opgehaald. U kunt ook telefonisch verzoeken om een formulier toegestuurd te krijgen per post of per e-mail.

Telefoonnummer: 013-5086666 (vragen naar de intake Publiekszaken) e-mail: publiekszaken@alphen-chaam.nl