Provincie Noord-Holland

GS: 3,8 miljoen euro voor cultuur en breedtesport

De gehonoreerde projecten zijn:

EBH-terrein Haarlem: 1,4 miljoen

Het project EBH Haarlem past binnen het provinciaal cultuur- en erfgoedbeleid zoals verwoord in de Cultuurnota 2001-2004 en het Streekplan Noord-Holland Zuid. Het gaat om het behouden van gebouwd erfgoed door hier nieuwe functies aan te geven. Het motto luidt: behoud door ontwikkeling. Voor wat betreft de cultuurnota sluit dit project aan op de daarin geformuleerde speerpunten van cultuurbeleid: Integratie van Cultuur met Ruimtelijke Inrichting, Economie en Stedelijke Vernieuwing. Voor wat betreft het streekplan is hier sprake van een maatschappelijk en economisch hergebruik van het EBH complex, zijnde één van de acht in het Streekplan genoemde industrieel erfgoedcomplexen in het Noordzeekanaalgebied.

Museum van de psychiatrie Pest- en Dolhuys in Haarlem: 900.000,-

In het voormalige middeleeuwse leprozen, pest- en dolhuis in Haarlem komt het enige museum van de psychiatrie in Nederland. Het museum beschikt over een uitstekende collectie over psychiatrie door de jaren heen en daarbij dan in het bijzonder van de voormalige provinciale ziekenhuizen Santpoort en Duin en Bosch in Castricum. Verder wordt het museum een informatie en documentatiecentrum op het gebied van psychiatrie voor de geestelijke gezondheidszorg en kunnen psychiatrische patiënten er werkervaring opdoen.

Het initiatief past binnen het provinciaal erfgoedbeleid volgens de provinciale Cultuurnota 2001-2004 om de provinciale historie leefbaar te houden. Een bijzonder historisch gebouw krijgt een nieuwe functie die goed aansluit op de oorspronkelijke functie van het gebouw en het museum geeft een beeld van de psychiatrie van de laatste eeuwen en de rol die het provinciaal bestuur hierbij heeft gespeeld. Verder sluit het initiatief aan op het provinciaal volksgezondheidsbeleid waarbij integratie van de zorg in de samenleving een belangrijke doelstelling is en het provinciaal arbeidsmarkt aangezien (ex) psychiatrische patiënten werkervaring kunnen opdoen in het museum en potentiële werkenden in de psychiatrie door een bezoek aan museum een brede kijk krijgen op werken in deze sector.

Sportinfrastructuur Noord-Holland: 1,5 miljoen

Sportservice Noord-Holland ontvangt deze bijdrage voor de uitvoering van zijn projectplan sportinfrastructuur Noord-Holland voor de regios Kop van Noord-Holland, West-Friesland, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland. Sportservice Noord-Holland werkt aan regionale servicepunten voor gemeenten en sportverenigingen om de breedtesport te stimuleren.

Procedure

Provinciale Staten zal in haar vergadering van 8 december aanstaande verzocht worden in te stemmen met het voorstel bovengenoemde projecten te honoreren.

Meer informatie: Eric ten Brummelhuis, tel. (023) 3629.

Marieke Ottevanger 21-10-2003 16:22:00