Politie Friesland


Politieberichten van 22/10 (13.00 uur) tot 23/10 (07.00 uur)

Fryslân 23-10-2003 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie: 0900 - 8844.

Heerenveen: winkeldiefstal
Woensdag werden om 12.25 uur twee vrouwen aangehouden aan de Dracht terzake winkeldiefstal. De verdachten, een 26- jarige inwoonster van Heerenveen en een 14- jarige inwoonster van Heerenveen wilden handschoenen, 3 paar sokken, een hemd en een paraplu (totaal ruim 45,--) uit een warenhuis meenemen zonder te betalen. De verdachten werden door medewerkers van een beveiligingsbedrijf overgedragen aan de politie. De vrouwen werden meegenomen naar het bureau en na verhoor weer vrijgelaten. Er werd aangifte gedaan door een 47- jarige inwoner van Rijswijk.

Dokkum: rijbewijs ingevorderd
Van een 38- jarige automobilist uit Oudebildtzijl werd woensdag omstreeks 10.35 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de Lauwersseewei 150 km/u terwijl daar 80 km/u is toegestaan.

Gytsjerk: aanrijding met dodelijke afloop
Op woensdagmiddag vond om 16.55 uur een aanrijding plaats op de Trynwaldsterdyk waarbij een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarder om het leven kwam. Het slachtoffer overleed ter plaatse. Zijn passagier, een 17- jarige inwoonster van Gytsjerk, bleef behalve enkele kneuzingen ongedeerd. De bromfietser reed op de hoofdrijbaan vanaf de E10 in de richting van Gytsjerk en maakte geen gebruik van het naastgelegen verplichte fietspad. De 37- jarige bestuurder van een mobiele hijskraan uit Holwerd reed achter de bromfiets in dezelfde richting. Gezien de snelheid van de bromfiets wilde de hijskraan de bromfietser inhalen. Waar het wegvlak breder is, ter hoogte van de kruising Trynwaldsterdyk met de Rinia van Nautaweg, reed de bestuurder van de hijskraan naast de bromfiets om hem in te halen. Op datzelfde moment sloeg de bromfietser linksaf om de Rinia van Nautaweg in te rijden en botste tegen de hijskraan. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân onderzocht de toedracht van het ongeval. De bromfiets raakte ernstig beschadigd en werd afgevoerd.

Damwoude: geheime zender uit de lucht
Woensdag verleende de politie assistentie aan de radiocontroledienst. Bij een 21- jarige bewoonster van de Meester Klokweg werd zendapparatuur aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte ontving een proces-verbaal.

Parrega: overval benzinestation - getuigenoproep Op woensdag vond om 20.57 uur een overval plaats bij een tankstation aan de Trekweg. Er raakte niemand gewond. Twee nog onbekende verdachten namen sigaretten en nog onbekend geldbedrag uit de kassa weg. Vlak voor sluitingstijd was de 23- jarige pompstationbediende uit Heidenskip buiten het gebouw van het tankstation bezig met haar werkzaamheden. Twee verdachten die pruiken droegen dwongen het slachtoffer om op de grond te gaan liggen. De verdachten gingen het gebouw van het tankstation binnen. Vlak daarna werd het slachtoffer door de verdachten gemaand om het gebouw binnen te komen en de kassa te openen. Na het wegnemen van het geld en de sigaretten verlieten de verdachten het pand en sloeg de pompbediende alarm. Het is onbekend in welke richting de twee verdachten zijn vertrokken. Het signalement van de verdachten is als volgt: een man in de leeftijd tussen 20-30 jaar,180/185 m. lang, blanke huidskleur en droeg een blonde pruik, de tweede verdachte is een man in de leeftijd tussen 20-30 jaar, 175 m. lang, blanke huidskleur en droeg een zwarte/donkergekleurde pruik met vlechten. De politie vraagt getuigen die rond 21.00 uur verdachte omstandigheden of iets van de overval hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Kollum: getuigenoproep i.v.m. bedrijfsinbraak
In de nacht van woensdag op donderdag werd een nog onbekende hoeveelheid shampoos, rookwaren en scheerapparaten weggenomen tijdens een inbraak in een kapperszaak aan de Voorstraat. Men kwam de zaak binnen door een ruit te forceren. Er moet nog een gedetailleerde inventarisatie van de weggenomen uitgewerkt worden. Een 52- jarige inwoner van Kollum deed aangifte. Eerder deze week werd in de nacht van maandag op dinsdag ook ingebroken in deze kapperszaak. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen die tussen woensdagavond 22.00 uur en donderdagochtend 05.30 uur verdachte omstandigheden hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Drachten: autobrand
Op dinsdag, omstreeks 13.40 uur vatte een personenauto vlam aan de Kletserlaan. Er raakte niemand gewond. De politie verleende assistentie aan de brandweer die het vuur snel onder controle had. De auto was al rijdend in brand geraakt, vermoedelijk veroorzaakt door een defecte benzineleiding. De 23- jarige automobilist uit Drachten parkeerde zijn auto in de berm en kon het voertuig tijdig verlaten. De auto raakte ernstig beschadigd en werd afgesleept door een takeldienst.

Tytsjerk: rijbewijs ingevorderd
Van een 37- jarige automobilist uit Drachten werd woensdag omstreeks 14.30 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de Rijksstraatweg 151 km/u terwijl daar 100 km/u is toegestaan.

Leeuwarden: mishandeling
Op woensdag werd om 18.45 uur een 17- jarige bromfietser uit Leeuwarden mishandeld aan de Koerierstersespel. Het slachtoffer liep een schaafwond op. De bromfietser reed over het fietspad waar op dat moment ook een 43- jarige Leeuwarder liep met zijn hond. De wandelaar wenste niet aan de kant te gaan voor de bromfietser. Toen de bromfietser de wandelaar via het gras naast het fietspad passeerde, greep de wandelaar de bromfietser bij zijn arm. Het slachtoffer viel en zijn voertuig raakte beschadigd. De bromfietser heeft aangifte gedaan.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Krijn van den Helmstraat, donderdag 01.20 uur, 22- jarige Leeuwarder, 390 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Drachten: Sjoerd Veltmanstraat, donderdag 01.10 uur, 36- jarige inwoner van Drachten, 614 ug/l, rijverbod 7 uur, automobilst, rijbewijs ingevorderd.