Provincie Flevoland




Provincie en Ministeries eisen ingrijpende maatregelen Bureau Jeugdzorg Flevoland

In opdracht van de Provincie Flevoland heeft er een extern onderzoek plaats gevonden naar de oorzaken van grote tekorten en knelpunten bij Stichting Bureau Jeugdzorg Flevoland (BJZ). Het tekort bedraagt in 2002 ruim 700.000 en voor 2003 is een tekort geraamd van ruim 400.000. Provincie en ministeries eisen ingrijpende maatregelen bij BJZ.

Het onderzoek, uitgevoerd door Deloitte en Touche, toont aan dat BJZ niet in staat is gebleken een degelijk financieel beheer te voeren. Het management streefde een hoge kwaliteit na van het werk met ingrijpende financiële consequenties. Van verantwoord financieel management was hierdoor geen sprake meer. De Provincie Flevoland en de ministeries van Justitie en van VWS eisen van het bestuur van het Bureau Jeugdzorg Flevoland verregaande maatregelen. Deze moeten betrekking hebben op zowel het management van het Bureau Jeugdzorg, het bestuur als op het aanpakken van de hoge overheadkosten. Tevens moeten de medewerkers van BJZ volgens de landelijk geldende richtlijnen gaan werken. Hierdoor kan een snellere doorstroming van jongeren en ouders plaatsvinden.

Het rapport toont aan dat het bestuur van BJZ lang heeft gewacht met het nemen van maatregelen. Inmiddels heeft het bestuur van het Bureau Jeugdzorg aan de provincie meegedeeld dat zij de uitkomsten uit het onderzoek onderschrijven en de gevraagde maatregelen zullen treffen.

De provincie versterkt naar aanleiding van het rapport haar toezicht en controletaken op de besteding van subsidiegelden en past daartoe de subsidieverordening voor de Jeugdzorg aan. De provincie Flevoland en de ministeries zijn bereid om bij te dragen in de dekking van de tekorten en de noodzakelijke investeringen in het bureau Jeugdzorg. Over de omvang van de extra middelen is nog overleg gaande tussen de overheden. Met de inzet van deze middelen zal een efficiënte organisatie van het bureau Jeugdzorg worden opgezet en zullen de werkzaamheden van het BJZ worden gecontinueerd.

In 2004 worden er extra middelen vanuit de rijksoverheid aangewend voor de versterking van de Flevolandse Jeugdzorg, waarmee de hulp aan het toenemend aantal cliënten kan worden uitgebreid. Dit resulteert in een betere dienstverlening van Bureau Jeugdzorg.