PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

PvdA-europarlementarier Corbey wil betere controle op levensmiddelen

23 oktober 2003
PvdA-europarlementariër Dorette Corbey eist aanpassingen van Europese voorstellen voor officiële controles op levensmiddelen en diervoeders: "De nieuwe Europese regels moeten eerlijk zijn en ervoor zorgen dat overal in Europa met dezelfde maat wordt gemeten. Zo kan worden voorkomen dat handelsstromen zich verleggen van Rotterdam naar havens waar niet zo goed wordt gecontroleerd

Corbey kondigde aan wijzigingsvoorstellen in te dienen om te verzekeren dat de regels eerlijk zijn. Ook moeten de controles geen onoverkomelijke handelsbelemmeringen vormen voor ontwikkelingslanden die naar Europa willen exporteren.

Voor de haven van Rotterdam ziet Corbey veel mogelijkheden te profiteren van de nieuwe Europese regels: "De haven van Rotterdam speelt een belangrijke rol als toegangspoort voor levensmiddelen en diervoeders. Afhankelijk van het uiteindelijke resultaat kan de nieuwe regelgeving een stevige impuls geven aan hoogwaardige werkgelegenheid. Strakkere controles vragen deskundig personeel. Daarnaast moet de kwaliteit van de afhandeling in de Rotterdamse haven hoog zijn, zonder dat dit leidt tot vertraging in de doorvoer van producten. Door in kennis van personeel te investeren kan Nederland de concurrentiepositie van Rotterdam verbeteren."

Voorwaarde is wel dat er geen buitensporig grote verschillen blijven bestaan in de kosten die betaald moeten worden voor controle. Deze regelgeving moet de situatie in de verschillende landen zoveel mogelijk gelijktrekken.