Gemeente Utrecht


Routeplanner website utrecht omzeilt opbrekingen

De gemeente Utrecht introduceert op 23 oktober 2003 een dynamische routeplanner op de site www.utrecht.nl/bereikbaar. De routeplanner helpt reizigers die met de (vracht)auto of fiets in en naar Utrecht komen aan de beste route. De dynamische routeplanner draagt bij aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Utrecht.

Projecten worden efficiënter uitgevoerd. Straten worden opengebroken voor de aanleg van kabels, verkeersdrempels, vervanging van riool en dergelijke. Dat begrijpt iedereen. Maar dat dezelfde straat binnen een half jaar twee keer wordt opengebroken voor werkzaamheden, daar is minder begrip voor. Sinds medio 2000 worden alle lopende en toekomstige projecten in Utrecht doorlopend ingevoerd in een database. Het gaat om alle projecten die de verkeersdoorstroming in en naar Utrecht kunnen beïnvloeden, dus niet alleen om gemeentelijke projecten. Diverse geplande werkzaamheden worden door verschillende bedrijven gecombineerd om voor bewoners en bezoekers zo min mogelijk overlast te zorgen. Deze database is als basis gebruikt voor het ontwikkelen van de routeplanner.

De routeplanner geeft een op maat gesneden route advies, waardoor het aantal onverwachte stremmingen tot een minimum wordt beperkt. Overigens is het computersysteem dat speciaal hiervoor werd ontworpen, ook aangesloten op de dertien route informatiezuilen in de stad. Voor vrachtwagens gelden speciale bepalingen in de binnenstad waaronder bijvoorbeeld laad- en lostijden. Hiermee is ook rekening gehouden.

Er is nog veel meer informatie en handige links te vinden op deze site. Zo kunnen bewoners en ondernemers bekijken welke werkzaamheden gaande zijn of in de toekomst zullen gaan plaatsvinden bij hen in de straat of buurt. Op de site staat informatie over het soort werkzaamheden, de tijdsduur en de naam van de verantwoordelijke projectleider.

De gemeente Utrecht zet zich in om de stad niet alleen nu, maar ook in de toekomst bereikbaar te houden. Hiervoor bestaat een zogenaamd stedelijk bereikbaarheidsprogramma gericht op openbaar vervoer, fiets en auto. Meer informatie hierover kunt u op de site vinden onder het kopje 'toekomstplannen'.

Surf naar www.utrecht.nl/bereikbaar voor actuele route informatie in en naar Utrecht.

Noot voor de redactie,