HBAG Bloemen


22-10-2003
Start pilotproject Kwaliteit aanpakken bij de basis

Poster Botrytis, hoe herken je het?, naar alle handelsbedrijven Commercieel directeur Rick Kroon van Wesseling Export en zijn collega Bob Moria van Waterdrinker Aalsmeer ontvingen van directeur Peter van Ostaijen van HBAG Bloemen en Planten en VGB-directeur Robert Roodenburg op 17 oktober de eerste exemplaren van de poster Botrytis, Hoe herken je het?. De poster wordt toegezonden aan alle groothandelsbedrijven in bloemen en planten in Nederland. De handelsorgansaties HBAG (Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel) en VGB (Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten) ondersteunen hiermee het herkennen van botrytis bij bloemen en planten. Botrytis is ook een van de themas van het project Kwaliteit aanpakken bij de basis, inzake ingangscontroles bij de handel. De gezamenlijke groothandel in bloemen en planten investeert hiermee de komende maanden bijna 60.000 in verbetering van de kwaliteit.

Botrytis is funest
Door botrytis aangetaste bloemen en planten zijn funest voor de positie van de Nederlandse handel. Toch worden nog altijd aangetaste partijen op de veilingen aangevoerd. De VGB en het HBAG dringen er bij de kwekers al jaren op aan om geen met botrytis aangetaste producten te leveren en in het handelskanaal te brengen. Eén van de voorwaarden van Florimark Handel, de erkenningsregeling voor kwaliteit, is dan ook dat geen producten mogen worden verhandeld die zichtbaar zijn aangetast door botrytis. De poster laat bij een aantal gevoelige producten zien, hoe men botrytis kan herkennen. De schimmelaantasting komt in het najaar vaker voor en kan zich razendsnel ontwikkelen. Het is de meest voorkomende schimmelziekte bij bloemen en planten. Groothandelaren kunnen meer posters bestellen bij Monique Sassen van het HBAG, telefoon 0297-380075.

Kwaliteit aanpakken bij basis Het HBAG Bloemen en Planten gaat de komende maanden 39.250 investeren in het pilotproject Kwaliteit aanpakken bij de basis. Het door de VGB geïnitieerde project is nodig om aanvoerders die systematisch producten die niet voldoen aan de productspecificaties, tot verandering te bewegen.
Tijdens het kwaliteitsproject, dat loopt tot en met april 2004, werken tien exporteurs samen door dagelijkse gegevens uit te wisselen over reclames en klachten inzake door de veilingen geleverde producten. De VGB centraliseert deze gegevens en informeert aanvoerders die onjuist hebben geleverd. De gegevens worden ook gebruikt in het reguliere overleg met de veilingen (FloraHolland, Bloemenveiling Aalsmeer en TFA).
Naast HBAG Bloemen en Planten betalen de deelnemende exporteurs een deel van de kosten van het project. De VGB heeft de projectcoördinatie en zet het VGB-Kwaliteitsteam in, om bij de ingangcontroles te assisteren. Dit team is al enige tijd operationeel bij het ondersteunen van de handel bij de ingangscontrole van snijbloemen en kamer- en tuinplanten.

Commercieel directeur Rick Kroon van Wesseling Export (2e van rechts) en zijn collega Bob Moria van Waterdrinker Aalsmeer (2e van links) ontvingen van directeur Peter van Ostaijen van HBAG Bloemen en Planten (links) en VGB-directeur Robert Roodenburg (rechts) op 17 oktober de eerste exemplaren van de poster Botrytis, Hoe herken je het?