CDA

CDA
23-10-03
Albert Jan Maat debatteert over ontwerpverondering Kabeljauw en algemeen visserijbeleid
Op donderdag 23 oktober debatteerde het Europees Parlement over het Europees visserijbeleid. Het ging met name over de ontwerpverordening Kabeljauw en het algemene visserijbeleid.

Europarlementariƫr Albert Jan Maat vindt dat met betrekking tot de kabeljauwstand dat het probleem veel te laat is onderkend Daarnaast speelt het probleem dat de biologen geen eenduidige visie hebben op de oorzaken van de kleine kabeljauwbestanden.

Maat: "De ICES oordeelt dat vangstbeperking een goede uitwerking heeft op de kabeljauwbestanden, terwijl Canadese biologen vinden dat een vangstverbod geen herstel van de bestanden teweeg zal brengen. Naast een mogelijke overbevissing is ook klimaatverandering - met als gevolg een opwarming van het zeewater - een oorzaak voor de teruggang van de kabeljauwbestanden."

Volgens Maat moet vooral accent worden gelegd op de controle op de naleving van de quotaregels. Met name het Nederlandse systeem waarin groepen van vissers gezamenlijk visquota beheren is uiterst effectief gebleken. "Dit systeem moet Europa-breed worden ingevoerd omdat de tegenstelling tussen biologen en vissers minder scherp wordt en het systeem heeft zijn waarde bewijzen bij de vangst op tong en schol." zegt Maat in het debat. Verder pleit Maat ervoor om structuurfondsen in te zetten in met name Schotland en andere gebieden die zwaar te lijden hebben onder de teruggang in de kabeljauwbestanden.

Garnalenvisserij

Maat: "Helaas is de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMA een stoorzender in de succesvolle aanpak in deze sector, waarbij vissers in groepsverband de quota beheren. De Nederlandse garnalenvissers hebben zich georganiseerd zoals de EU dat wil en deze aanpak is succesvol voor milieu en de sociale positie van de vissers. Een aantal amendementen van het CDA is door het Parlement overgenomen en hebben ervoor gezorgd dat het vormen van gezamenlijke vissersgroepen een hoeksteen van het Europees visserijbeleid is geworden. Hierdoor is de grondslag weg voor de boetes die de NMA Nederlandse garnalenvissers heeft opgelegd. De weg is nu vrijgemaakt voor de NMA om de boetes in te trekken."