CDA

CDA
23-10-03
Kortenhorst: "Toekomst Krijgsmacht gebaat bij heldere visie en duidelijke keuzes"
Deze week heeft de Kamer zich tijdens een drie dagen durend debat gebogen over de begroting van Defensie, de Prinsjesdagbrief van Minister Kamp en de Personeelsbrief van Staatssecretaris Van der Knaap.

De aangekondigde maatregelen zijn dan ook de meest ingrijpende sinds het opschorten van de dienstplicht in 1993. Ook Defensie heeft zijn steentje moeten bijdragen aan de bezuinigingen die rijksbreed noodzakelijk zijn als gevolg van de verslechterde financieel-economische situatie. Defensie is gedwongen tot drastische ingrepen in de organisatie, het vertrek van een aanzienlijk deel van het personeel en de afstoting van modern materieel.

De opdracht aan de bewindslieden was daarom geen gemakkelijke. Het valt hen te prijzen dat er, in tegenstelling tot het verleden, ditmaal geen kaasschaaf toegepast is, maar daadwerkelijk keuzes zijn gemaakt. Zodoende wordt niet alleen de financiële en organisatorische huishouding van Defensie op orde gebracht, maar ook ruimte gecreëerd om te kunnen blijven investeren. Dat is ook voor een CDA van vitaal belang voor een moderne krijgsmacht. Het CDA heeft de plannen van Kamp op hoofdlijnen dan ook verwelkomd.

Terugkijkend op de begrotingsbehandeling zijn CDA-woordvoerders Roland Kortenhorst en Ine Aasted-Madsen tevreden. "De Toekomst van de Nederlandse Krijgsmacht is gebaat bij visie, bij het durven maken van keuzes, waardoor Defensie ondanks de bezuinigingen, niet aan slagkracht inboet, en zijn taken kan blijven uitvoeren. De Regering is niet doof geweest voor de suggesties vanuit de Kamer. Dat kenmerkt de wil van alle betrokkenen om tot keuzes te komen die het beste zijn voor de toekomst van de Nederlandse Krijgsmacht ".

Belangrijke uitkomsten van het debat zijn volgens Kortenhorst het heroverwegen van de aanschaf van de Tomahawk-kruisraketten, het open houden van Valkenburg en daarmee het in de lucht houden van de Orions en de komst van een veteranennota. Kortenhorst: "De Tomahawks zijn peperdure wapensystemen. Als CDA-fractie hebben we in het debat aangegeven dat de meerwaarde van aanschaf van nieuwe kruisraketten in relatie tot de mogelijkheden van lange afstandsprecisiewapens op F16, door ons niet gezien wordt. Als we naar de taken van de Tomahawks kijken: puur offensief, en in een fase van crisisbeheersing waar veelal niet het Nederlandse zwaartepunt van operaties ligt. Bovendien: in veel opzichten kunnen Tomahawk-aanvallen worden ingevuld door onze hierin zeer succesvolle F-16's. Het is dus een goede zaak dat de aanschaf nu niet doorgaat.

Dan de Orions en hun taak, en als afgeleide daarvan Valkenburg. De Orions doen voor een heel groot deel taken rondom civiele behoeften. Orions doen allang voor het merendeel geen anti-onderzeeboottaken, maar veel méér essentiële en vaak wettelijke taken, zoals in de West; Maxime Verhagen memoreerde het eerder al tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen. De Orions besteden nog maar vier procent van hun vlieguren aan onderzeebootbestrijding. De overige taken vindt het CDA van groot belang, zoals de drugsbestrijding in de Caribische Zee, en de verkenningsmissies boven land (zoals in Afghanistan).

In de plannen stond dat de Orions per 1 januari 2004 eruit zouden gaan, zonder dat de invulling van de taken voldoende duidelijk was. De CDA-fractie was het hier niet mee eens en heeft aangegeven dat de regering een solide alternatief dient te bieden, in taakinvulling én in correcte betaling van die taken, óf de Orions vliegen door, al dan niet in een samenwerking met Duitsland, een buurland dat zit te springen om verbetering van háár, zeg maar, Orion-capaciteit.

Voor het CDA is het helder: wij willen een solide verhaal over de continuering en bekostiging van de Orion-taken, voordat aan de beschikbaarheid van die middelen kan worden getornd. En om dat verhaal solide neer te zetten, lijkt ons opheffing en sluiting geen optie. Kamp heeft dit ook toegezegd.

Tot slot memoreert Kortenhorst nog aan het verzoek dat hij gedaan heeft naar een onderzoek naar de mogelijkheid tot alsnog paraatstellen van het derde mariniersbataljon. "Onze mariniers hebben een goede staat van dienst bij vredesoperaties, zij hebben specifieke amfibische capaciteiten en zijn expeditionair inzetbaar. En de mariniers bemannen mede de binnenlandse anti-terreureenheden, die helaas steeds belangrijker worden. Ik wil graag van de Minister horen welke mogelijkheden hij ziet om een derde mariniersbataljon paraat te stellen."

Woordvoerder personeelsbeleid, Ine Aasted Madsen, is ook positief over haar debat met de Staatssecretaris van Defensie, Cees vd Knaap. "Er was consensus en begrip over de gevoeligheden die spelen binnen het personeelsbeleid van Defensie. Oog voor mensen, en er alles aan willen doen om de pijn die komt kijken bij dergelijke reorganisaties, zo veel mogelijk te verzachten. Duizenden gedwongen ontslagen zijn helaas onvermijdelijk: 12.000 functies zullen de komende vier jaar komen te vervallen. Daarom vraagt het CDA een inspanning van het kabinet om het personeel dat afscheid van Defensie neemt in aanmerking te laten komen voor herplaatsing bij andere overheidsinstanties, zoals de politie, de brandweer, het gevangeniswezen en het onderwijs. Om te voorkomen dat deze mensen een hele nieuwe opleiding moeten volgen, terwijl de benodigde kennis al opgedaan is tijdens het werk voor Defensie, heb ik een motie ingediend die de regering oproept om door middel van omscholingstrajecten, meer aan maatwerk te doen. Ik heb in dat licht ook het voorbeeld van zij-instromers in het onderwijs genoemd", aldus Aasted Madsen.

Op het punt van personeelsbeleid is het verzoek om een veteranennota gehonoreerd. Aasted: "De nazorg van veteranen die terugkeren van een operatie is van enorm belang. Defensie doet al het nodige, maar wat ons betreft zou meer pro-actief opgetreden moeten worden. Niet afwachten of iemand zich meldt, maar actief de mensen benaderen om hun fysieke en mentale gezondheidsconditie te volgen. De sterke toename van het aantal militairen dat lijdt aan posttraumatische stress stoornis (PTSS) geven hier alle aanleiding toe. Het CDA verwelkomt de toezegging van de Staatssecretaris om een nieuwe Veteranennota aan de Kamer te doen toekomen en dat de korting op het Veteraneninstituut opnieuw tegen het licht zal worden gehouden. Gelukkig krijgen de veteranen de laatste jaren meer aandacht. Zo is 24 oktober het veteranenmonument onthuld, is het draaginsigne voor veteranen uitgereikt en zal de eerste landelijke veteranendag in 2005 georganiseerd worden". In afwachting van de discussie is de korting op het veteraneninstituut ongedaan gemaakt, waardoor de treinkaartjes voor de veteranen in 2004 verstrekt zullen blijven worden.