Ingezonden persbericht

Politie Amsterdam-Amstelland - Extra fouilleeracties en meldlijn M bij terugdringen wapenbezit

23/10/2003 - De regiopolitie Amsterdam-Amstelland start in samenwerking met meldlijn "M" op vrijdag 24 oktober een grote campagne tegen illegaal (vuur)wapenbezit. Deze campagne richt zich voor het grootste gedeelte op het uitgaanspubliek en de leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Het doel van de actie is het terugdringen van wapenbezit in de regio. De campagne loopt van 24 oktober tot 24 december 2003. Om bekendheid te geven aan de mogelijkheid anoniem melding te doen van illegaal wapenbezit is er een samenwerking met "Bel M". Onder de slogan "Jij kent de dader, maar de dader kent jou ook" is de anonieme meldlijn te bereiken via telefoonnummer: 0800-7000.

De campagne wordt ondersteund door de gemeentelijke coördinatiegroep "Aanpak Agressie en Geweld" en stadsdeel binnenstad.

De komende weken zal in de veiligheidsrisicogebieden in de binnenstad en Zuidoost preventief gefouilleerd worden. De acties zullen zowel aangekondigd als onaangekondigd plaatsvinden. In de binnenstad zullen tijdens de fouilleeracties speciaal hiervoor ontworpen flyers worden uitgedeeld.

Een groot aantal horeca-ondernemers heeft zich inmiddels bereid verklaard om mee te werken. In horecazaken worden posters opgehangen van de Meldlijn en zullen boomerang cards ter beschikking worden gesteld. Tevens zullen aan horecabezoekers en werknemers binnen de uitgaansbranche flyers worden uitgedeeld. Ook zullen locaties door de gehele regio waar veel mensen bij elkaar komen, worden bezocht.

Op de scholen voor het voortgezet onderwijs zullen schoolcards beschikbaar zijn en worden de M posters opgehangen. Wapencontroles op scholen zullen onderdeel zijn van de campagne. De scholen werken op vrijwillige basis mee met de actie.

Met de voorlichtingscampagne worden mensen geïnformeerd over de anonieme meldlijn. Men wordt gewezen op de eigen verantwoordelijkheid voor een veilige samenleving en gestimuleerd om verboden wapenbezit te melden bij de politie. Gewezen wordt op de mogelijkheid om dit anoniem te doen via M.

Bij de start van de campagne, morgen, zullen preventieve fouilleeracties plaatsvinden in de binnenstad en in Amsterdam Zuidoost. In het oostelijk stadsdeel zullen op een school wapencontroles worden gehouden.