Actueel

City Hotel moet met bouw hotel beginnen

Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 23-10-2003

City Hotel moet onmiddellijk de bouw van een hotel aan de Geestersingel in Alkmaar hervatten. Dit heeft de voorzieningenrechter vandaag beslist in een kort geding van de Gemeente Alkmaar tegen Lithos en City Hotel.

In februari 2002 heeft de gemeente de voormalige rechtbank aan de Geestersingel verkocht aan Lithos. Bij die verkoop was bedongen dat Lithos op die plaats binnen 2 jaar en 3 maanden een hotel met appartementen en een aantal woningen zou bouwen. Tevens was bedongen dat Lithos eerst met de bouw van het hotel zou beginnen en dat deze bouw in een gebruikelijk tempo moest worden voortgezet, alvorens de bouw van de woningen aanving.
Lithos heeft het perceel onder dezelfde voorwaarden worden verkocht aan City hotel. Vervolgens is gebleken dat de bouw van het hotel stagneerde, terwijl de bouw van de woningen wel doorging.

Vorderingen van de gemeente
Volgens de gemeente had Lithos het hotel niet mogen verkopen voordat het was gebouwd.
De gemeente eist van Lithos dat deze onmiddellijk de bouw van het hotel hervat en de bouw van de woningen stopt totdat de bouw van het hotel daarmee gelijk loopt. Voor het geval de verkoop van het hotel wel rechtsgeldig is, eist de gemeente van City Hotel dat deze de bouw van het hotel onmiddellijk hervat en binnen de afgesproken tijd voltooit.

Uitspraak
Volgens de voorzieningenrechter is niet in de leveringsakte opgenomen dat het hotel pas verkocht mag worden nadat het is afgebouwd, en valt ook niet in te zien waarom dat niet zou mogen. Lithos kan daarom niet verplicht worden de bouw van het hotel te hervatten, noch om met de bouw van de woningen te stoppen.
City Hotel moet van de voorzieningenrechter met onmiddellijke ingang de bouw van het hotel hervatten. City hotel had zich verweerd door te stellen dat het nog niet beschikte over een onherroepelijke vergunning voor de bouw van vier appartementen boven het hotel. City Hotel wil door de verkoop van deze appartementen het hotel financieren. Daarom heeft de gemeente op verzoek van City Hotel de oorspronkelijke bouwvergunning aangepast. De aangepaste vergunning is evenwel nog niet onherroepelijk.
Volgens de voorzieningenrechter heeft City Hotel deze vertraging aan zichzelf te wijten. City Hotel had bij het verstrekken van de vergunning in september 2001 zelf moeten nagaan wat er precies in de vergunning is opgenomen over de appartementen, zodat zij haar bezwaren meteen kenbaar had kunnen maken. Het is immers voor City Hotel van groot belang dat er vergunning verleend wordt voor appartementen voor vrije verkoop.
Het feit dat de vergunning nog niet onherroepelijk is, verhindert City Hotel niet om nu de bouw te hervatten.