Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
23 oktober 2003
Productie en gebruik giftige stoffen aan banden

De productie en het gebruik van zestien giftige, slecht afbreekbare stoffen wordt in zeventien landen, waaronder Nederland aan banden gelegd. Dit staat in het zogenaamde POP protocol over moeilijk afbreekbare stoffen dat vandaag van kracht wordt.

Het protocol verbiedt de productie en het gebruik van een aantal bestrijdingsmiddelen zoals aldrin, dieldrin en endrin en beperkt het gebruik van een aantal industriële chemicaliën zoals PCB s. Ook de emissie van dioxinen moet door dit protocol worden beperkt.

POP´s (Persistent Organic Pollutants) zijn giftige, slecht afbreekbare stoffen die over grote afstand via de lucht of het water kunnen worden verspreid. POP´s zijn schadelijk voor milieu en gezondheid omdat ze zich in organismen opstapelen. Dit kan leiden tot kanker, steriliteit en aantasting van het immuunsysteem.

Het POP protocol is in 1998 ondertekend door 35 landen, waaronder Nederland. Nadat Frankrijk op 25 juli j.l. het protocol heeft geratificeerd kan het nu 90 dagen later inwerking treden. Nederland had al in 2000 het protocol geratificeerd en voldeed toen al aan de vereisten van het protocol.

Het protocol is van toepassing op elf bestrijdingsmiddelen (aldrin, chloordaan, chloordecon, DDT, dieldrin, endrin, heptachloor, hexachloorbenzeen, hexachloorcyclohexaan, mirex en toxafeen), drie industriële chemicaliën (hexabroombifenyl, hexachloorbenzeen en PCB s) en twee bijproducten (dioxinen/dibenzofuranen en PAK s). Het protocol is ondertekend door 35 landen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie. Zeventien landen hebben het protocol nu geratificeerd. Het POP protocol dient als voorbeeld voor een wereldwijd verdrag om de productie en het gebruik van giftige, slecht afbreekbare stoffen aan banden te leggen.